Ga naar de inhoud
'Oproep tot haat'

Hongarije breidt omstreden antihomo-wet verder uit

Beeld © AFP

De Hongaarse regering breidt de reikwijdte uit van de omstreden homowet die jongeren moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. De wet is al sinds juni van kracht voor de media en het onderwijs, maar gaat vanaf volgende maand ook gelden in de omgeving van kerken. Critici noemen de wet een oproep tot haat.

Vanaf dan mogen in een straal van tweehonderd meter rond een kerk geen uitingen meer worden getoond die 'uitdrukking geven aan homoseksualiteit' of 'afwijken van de identiteit die overeenkomt met het geboortegeslacht'.

Dit betekent bijvoorbeeld dat in winkels niet meer openlijk producten mogen worden verkocht die hieronder zouden kunnen vallen.

Discriminerend

De regering spreekt van een 'kinderbeschermingswet', maar volgens critici is de wet discriminerend. De Hongaarse afdeling van Amnesty International schreef in een reactie op de aangekondigde uitbreiding dat de wet 'vroeg of laat zal falen. "Tot die tijd is het de verantwoordelijkheid van ons allemaal om niet toe te geven aan de regerings perfide oproep tot haat", zegt de mensenrechtenorganisatie.

Bekijk ook: Lhbti'ers in Hongarije: 'Kunnen geen volledig leven leiden'

02:35

Rutte haalde hard uit

Demissionair premier Mark Rutte haalde ongekend hard uit naar Hongarije. Als het land zijn beleid niet aanpast, 'hebben ze niks meer te zoeken in de EU', zei hij. 

EU-subsidies 

De Europese Commissie is om de wetgeving een juridische procedure gestart tegen Hongarije en dreigt het land met sancties zoals het korten op EU-subsidies. Premier Viktor Orbán kondigde vorige maand aan uiterlijk volgend jaar een referendum over de wet te zullen houden.
 

Mátyás
Lees ook:
Mátyás is homo in Boedapest: 'Ik hou van Oranjefans, ze zijn lekker vrij'