Accreditaties ingetrokken

IOC stuurt begeleiders van atlete Timanovskaja terug naar Belarus

06 augustus 2021 04:01 Aangepast: 06 augustus 2021 04:06
Kristina Timanovskaja Beeld © EPA

Twee leden van het olympische team van Belarus raken hun accreditatie voor de Olympische Spelen kwijt en moeten Japan verlaten. Het gaat om de twee personen die atlete Kristina Timanovskaja probeerden te dwingen het vliegtuig naar Belarus te nemen.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten de accreditaties in te trekken en stelt een onderzoek in naar het incident om 'de rol die de coaches speelden op te helderen'. Het olympische team van Belarus heeft nog niet gereageerd op de ontwikkelingen.

Kritiek op coaches

De gevluchte 24-jarige Timanovskaja uit Belarus kwam donderdag aan in Polen. Ze was wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg gezet, waarna haar coaches haar dwongen huiswaarts te vliegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Timanovskaja besloot te vluchten na telefoontje van haar oma

Op het vliegveld klampte ze de politie aan, waardoor ze kon ontsnappen. Ze was door haar familie in Belarus gebeld dat het niet veilig voor haar zou zijn om naar huis te komen. Op de nationale televisie daar werden verhalen gemeld dat ze mentale problemen zou hebben en daarom zou terugkeren. Volgens haar oma dreigde een opsluiting in een inrichting  in Belarus.

Nadat Timanovskaja door agenten in veiligheid was gebracht, ging ze uiteindelijk naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden: 

IOC stuurt begeleiders van atlete Timanovskaja terug naar Belarus 

Het incident heeft opnieuw de aandacht gevestigd op Belarus. De overheid treedt daar hard op tegen mensen met afwijkende meningen sinds een golf van protest het land opschudde na de verkiezingen vorig jaar.  Volgens de oppositie is er toen fraude gepleegd om president Aleksandr Loekasjenko aan de macht te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore