Ga naar de inhoud
Vanaf zondag negatieve test

Slecht nieuws voor vakantiegangers in Italië: reisadvies wordt geel

Toeristen bij het Colosseum in Rome. Beeld © ANP / SIPA Press France

Het reisadvies voor Italië verandert morgen van groen naar geel. Dit betekent dat vakantiegangers die vanaf zondag terugkomen, een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs moeten laten zien.

Dit maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekend.

Naast Italië gaat ook het reisadvies voor de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad van groen naar geel. 

Italië verscherpt vanwege de snelle toename van nieuwe besmettingen vanaf 6 augustus de coronaregels. Dat betekent onder meer dat vanaf die datum een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie of herstel vereist is om openbare gelegenheden als de sportschool, het zwembad of het museum te bezoeken. Tevens wordt de noodtoestand verlengd tot het einde van het jaar.

Ook het vaststellen van risicozones (wit, geel, oranje of rood) gaat vanaf 6 augustus anders gebeuren. Leidend is dan niet langer de besmettingsratio in een bepaald gebied, maar de bezettingsgraad op Covid-19-afdelingen en intensivecareafdelingen. 

Kroatië naar groen

Voor degenen die naar Kroatië op vakantie willen is er wel goed nieuws: het reisadvies gaat naar groen. 

Reizen
Lees ook:
Reizen in geel en groen Europa: wat betekent dat voor jou?

Eind juli maakte minister Hugo de Jonge al bekend dat reizigers uit landen met een geel reisadvies vanaf 8 augustus bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs moeten laten zien. Dat kan een bewijs zijn van volledige vaccinatie, een herstelbewijs dat je ooit positief bent getest op het coronavirus of een recente negatieve uitslag.

Voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen, geldt dat overigens nu al. Die reizigers moeten al een coronabewijs laten zien.

Maar hoe werkt de coronapas eigenlijk? En wat kun je er wel mee en wat niet? We leggen het uit in onderstaande video.

Ja, vakantie in de EU! Zo gaat de coronapas werken

04:14
We zetten alle belangrijke informatie over de coronapas in deze video voor je op een rij.