Uit Tokio

Gevluchte Belarussische sprintster Timanovskaja aangekomen in Polen

04 augustus 2021 21:19 Aangepast: 04 augustus 2021 21:38
Kristina Timanovskaja voor het politibureau op het vliegveld van Tokio Beeld © screenshot Reuters

Kristina Timanovskaja is aangekomen in Polen. De sprintster, die na een conflict met haar coaches uit de olympische ploeg was gezet en niet terug durfde naar Belarus, kreeg om humanitaire redenen een Pools visum.

De 24-jarige Timanovskaja is vanuit Tokio via Wenen naar Polen gevlogen, het buurland van Belarus waar ook haar man naartoe is gevlucht.

Asiel aangevraagd 

Na haar verbanning uit de olympische ploeg had het olympisch comité van Belarus de sprintster bevolen naar huis terug te keren. Op het vliegveld zocht ze hulp bij de Japanse politie. Daarna ging ze naar de Poolse ambassade om asiel aan te vragen. Dat zie je in onderstaande video:

Ze was boos omdat ze mee moest doen aan de 4 x 400 meter estafette, terwijl ze daar niet voor had getraind. Een filmpje daarover plaatste ze op sociale media. Kort daarna lekte een gesprek uit waarin te horen is hoe ze onder druk werd gezet door het Belarussische olympisch comité om 'geen olie op het vuur' te gooien. "De volgende instructies zijn binnengekomen: Je vliegt naar huis", zeggen de officials onder meer. 

Enorm risico

Timanovskaja vreest dat ze niet veilig is in Belarus. En dat is begrijpelijk, zegt RTL Nieuws-correspondent Eva Hartog. De overheid van dat land treedt hard op tegen mensen met een andere mening. "Door zich kritisch uit te spreken op sociale media nam Timanovskaja een enorm risico. In Belarus is alles politiek geworden. Mensen zijn ongelofelijk bang geworden. Je moet je koest houden, anders kom je in de problemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor atlete Timanovskaja is er geen weg meer terug: 'Belarus voor schut gezet'

Welke rol dictator Loekasjenko in deze zaak speelt, is niet duidelijk. Wel is bekend dat zijn zoon aan het hoofd staat van de olympische equipe. Hartog zei eerder dat het haar niet zou verbazen als Loekasjenko zich persoonlijk bemoeit met de kwestie. "Als het gaat om het beeld en de trots van het land, dan zie je al snel dat het in Belarus richting het hoogste politieke niveau gaat."

Verrader

Loekasjenko hanteert hetzelfde vijandbeeld als het Kremlin destijds. Hartog: "Hij blijft maar verkondigen dat het Westen zijn land probeert te ondermijnen. Dat Timanovskaja naar Europa wil, past in dit verhaal. Een verrader die overloopt naar de vijand."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore