Verbanning

Sprintster Belarus gezien op vliegveld Tokio, op weg naar Wenen

04 augustus 2021 02:13 Aangepast: 04 augustus 2021 06:30
Tsimanoeskaja op het vliegveld van Tokio. Beeld © ANP

De sprintster Kristina Timanovskaja, die wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg van Belarus was gezet, is op de luchthaven van Tokio gesignaleerd. Timanovskaja zou onderweg zijn naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Eerder was door enkele van haar supporters geopperd dat ze naar Warschau zou vliegen. Volgens persbureau Reuters was dat ook de bedoeling, maar om veiligheidsredenen zou ze op het laatste moment op een vlucht naar Oostenrijk zijn gezet. 

Visum Polen

Na de verbanning uit de olympische ploeg had het olympisch comité van Belarus de 24-jarige atlete bevolen naar huis terug te keren. In plaats daarvan ging Timanovskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden. Timanovskaja zou maandag deelnemen aan de 200 meter voor vrouwen.

Het incident heeft de aandacht gevestigd op Belarus, waar de politie hard optreedt tegen mensen met afwijkende meningen sinds een golf van protest het land opschudde na de verkiezingen in 2020. Die zouden volgens de oppositie destijds gemanipuleerd zijn om president Aleksandr Loekasjenko aan de macht te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Activist uit Belarus dood gevonden in Oekraïens park

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore