Andrew Cuomo

Gouverneur New York viel jarenlang vrouwen lastig, blijkt uit onderzoek

03 augustus 2021 19:40 Aangepast: 03 augustus 2021 23:12
Gouverneur Andrew Cuomo van New York Beeld © ANP

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft jarenlang vrouwen seksueel lastiggevallen. Die conclusie wordt getrokken na onderzoek in opdracht van de staat New York. Het zou gaan om seksuele intimidatie, ongewenst betasten en het maken van 'vernederende opmerkingen'.

De 63-jarige gouverneur werd beschuldigd door meerdere vrouwen, waaronder vooral oud-medewerkers. Cuomo ontkende de beschuldigingen, maar zei ook vaak dat hij zich incidenten niet herinnerde. Dat staat volgens de onderzoekers in 'groot contrast' met de gedetailleerde verklaringen die klagers hebben afgelegd.

"De feiten zijn heel anders dan hoe ze zijn geportretteerd", zegt Cuomo vandaag in een reactie. Hij claimt nooit iemand ongepast te hebben aangeraakt of ongepaste seksuele opmerkingen te hebben gemaakt. "Dat is gewoon niet wie ik ben."

'Klimaat van angst' 

Uit het onderzoek blijkt dat de gouverneur vrouwen seksueel heeft lastiggevallen van 2013 tot 2020. Zijn kantoor werd een 'giftige werkplek' waar een 'klimaat van angst' heerste.

Een oud-ambtenaar, Lindsey Boylan, was de eerste vrouw die Cuomo beschuldigde. Volgens haar kuste hij haar in zijn kantoor op de lippen en vroeg hij haar strippoker met hem te spelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gouverneur New York biedt excuses aan voor 'flirterig' gedrag

In maart bood de Democraat wel zijn excuses aan voor uitspraken die 'onbedoeld geïnterpreteerd kunnen zijn als geflirt'. Hij gaf toen toe dat hij mogelijk opmerkingen heeft gemaakt die, gezien zijn positie, 'te persoonlijk zijn geweest' en daardoor verkeerd zijn opgevat.

Er loopt niet alleen een justitieel onderzoek naar Cuomo, het parlement van de staat New York onderzoekt of de gouverneur kan worden afgezet. Cuomo is aan zijn derde ambtstermijn bezig en kreeg eerder veel lof voor zijn aanpak van de coronacrisis.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Cuomo opgeroepen af te treden. Ook andere kopstukken van de Democratische Partij riepen hun partijgenoot al op om op te stappen. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore