Ga naar de inhoud
Gevlucht tijdens Spelen

Hardloopster Timanovskaja: 'In Belarus wachtte mij een straf'

Kristina Timanovskaja geeft een interview. Beeld © AP

Kristina Timanovskaja kreeg van haar coaches te horen dat haar 'een vorm van straf' zou wachten als ze zou terugkeren naar Belarus. De hardloopster had haar coaches openlijk bekritiseerd. De Belarussische delegatie probeerde Timanovskaja tegen haar zin af te voeren naar eigen land, maar ze ontsnapte.

"Ze maakten me duidelijk dat ik na thuiskomst een vorm van straf zou krijgen," vertelt Kristina Timanovskaja aan persbureau Associated Press. Ze geeft het interview in een videogesprek vanaf een veilige locatie in Japan.

'Het zou niet bij ontslag blijven'

Timanovskaja, een 24-jarige hardloopster uit Belarus, is op de vlucht geslagen. Het begon allemaal met een Instagram-video waarin ze haar coaches bekritiseerde. Belarus is een dictatuur en de kritiek werd niet op prijs gesteld: staatsmedia haalden Timanovskaja door het slijk. Vervolgens werd ze door de Belarussische staf naar het vliegveld van Tokio gebracht: tegen haar zin en voor het toernooi voorbij was. Inmiddels durfde Timanovskaja niet meer naar huis.

"Als ik zou weigeren naar huis te gaan en de 200 meter zou lopen, zou ik weg moeten en uit de nationale ploeg worden gezet. Er waren ook subtiele hints dat het daar niet bij zou blijven," vertelt Timanovskaja nu. "Het belangrijkste dat ze zeiden, was: 'De beslissing dat je naar huis moet, hebben wij niet genomen, maar andere mensen. We moeten bevelen uitvoeren'."

Hier zie je hoe Timanovskaja bij de ambassade aankomt:

00:34
Timanovskaja heeft inmiddels een humanitair visum.

Op de luchthaven lukte het Timanovskaja te ontsnappen en naar de politie te gaan. Ze bracht de nacht door in een hotel op de luchthaven en de volgende dag liep ze de Poolse ambassade in Tokio binnen. Daar heeft ze een humanitair visum gekregen. Woensdag vertrekt ze naar Polen.

'Sportcarrière voortzetten'

Timanovskaja's man en kind zijn ondertussen ook Belarus ontvlucht. Ze zijn in eerste instantie naar familie in buurland Oekraïne gegaan. Ze zijn van plan om zich in Polen weer bij Timanovskaja te voegen.

"Nu wil ik alleen maar veilig in Europa aankomen, de mensen ontmoeten van de stichting die mij helpt en met hen besluiten wat ik nu ga doen," vertelt Timanovskaja over haar plannen. 

"Ik wil heel graag mijn sportcarrière voortzetten, want ik ben nog maar 24 jaar en ik was van plan om aan nog minstens twee Olympische Spelen mee te doen. Ik heb er nog niet over nagedacht voor welk land ik ga uitkomen, voor Belarus of onder neutrale vlag. Op dit moment ben ik alleen maar bezig met mijn veiligheid."

Voor
Lees ook:
Voor atlete Timanovskaja is er geen weg meer terug: 'Belarus voor schut gezet'