Australië en Japan

Strijd tegen corona: leger ingezet, overtreders aan schandpaal

03 augustus 2021 13:15 Aangepast: 03 augustus 2021 14:22
Militairen op straat in Sydney. Beeld © ANP

In de strijd tegen het coronavirus worden in het buitenland opvallende maatregelen uit de kast getrokken. Japan publiceert namen van mensen die quarantaineregels overtreden. En in Sydney wordt het leger ingezet om de lockdown te handhaven.

Ongeveer 300 militairen gaan van deur tot deur om te controleren of mensen met een positieve coronatest wel thuisblijven. De militairen zijn ongewapend en staan onder begeleiding van de politie.

Patrouille op straat

Ook patrouilleren de militairen in de wijken van Sydney waar de meeste besmettingen zijn. Op beelden is te zien dat ze aan voorbijgangers vragen waarom ze niet thuis zitten.

Sydney, de grootste stad van Australië, zit al ruim een maand in lockdown en die gaat nog tot eind augustus duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië op slot door corona: 'We zullen onze familie nog een jaar niet kunnen zien'

Maandag werden er in Australië acht coronabesmettingen per miljoen inwoners gemeld. Naar Nederlandse maatstaven (126 per miljoen inwoners) is dat niet veel. Toch wordt er in New South Wales, waarin Sydney ligt, alarm geslagen: die staat is het epicentrum en het aantal nieuwe besmettingen is in 16 maanden niet zo hoog geweest.

Chauffeur steekt land aan

De nieuwe besmettingsgolf begon in juni nadat een limousinechauffeur besmet was geraakt toen hij een buitenlandse vliegtuigbemanning had vervoerd. Sindsdien is een aantal Australische staten opnieuw in lockdown gegaan, momenteel zit alleen New South Wales nog op slot.

De Australische autoriteiten maken zich zorgen over de deltavariant. Tot nu toen werd het virus succesvol bestreden met lockdowns. Mede daardoor kreeg het vaccineren minder prioriteit: nog maar 15 procent van de Australiërs is volledig gevaccineerd. In Nederland is dat al meer dan 50 procent. De premier van Australië denkt dat tegen het eind van het jaar genoeg mensen zijn ingeënt.

Coronaschandpaal in Japan

Wie na aankomst in Japan niet twee weken in quarantaine gaat, kan aan de schandpaal worden genageld. De autoriteiten hebben de namen van drie mensen gepubliceerd die de regels hadden overtreden.

Het gaat om drie Japanse staatsburgers die volgens het ministerie van Volksgezondheid duidelijk hebben geprobeerd om na aankomst de autoriteiten te ontlopen. Behalve de quarantaine moet je na aankomst in Japan ook een app op je telefoon installeren die je locatie doorgeeft. Daarnaast moet je rapporteren over je gezondheid. De regels gelden ook voor buitenlanders.

Het is de eerste keer dat Japan dit doet. De autoriteiten hadden eerder wel met deze maatregel gedreigd. De bekendmaking van de namen leidde tot veel rumoer op social media: gebruikers speculeerden over de werkgevers en de verblijfplaats van de drie overtreders.

Ook tijdens de Spelen demonstreren Japanners tegen het evenement:

Onze verslaggever sprak met een superfan en een fel tegenstander.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore