Na twee prikken

'Minder dan 1 procent volledig gevaccineerden raakt besmet met coronavirus'

03 augustus 2021 03:56 Aangepast: 03 augustus 2021 15:30
Een Amerikaanse krijgt een prik met een coronavaccin, ter illustratie. Beeld © ANP

Uit nieuw onderzoek blijkt dat tot nu toe minder dan 1 procent van de volledig gevaccineerde Amerikanen besmet raakt met het coronavirus. Twee weken na vaccinatie is de kans om door het coronavirus in het ziekenhuis te belanden minimaal: 0,004 procent. De kans om eraan te sterven is met 0,001 procent nog veel kleiner.

Na het vaccineren van 163 miljoen Amerikanen zijn er volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de evenknie van het RIVM, in totaal zo'n 6700 volledig gevaccineerden die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus.

Na twee prikken

Tot halverwege vorige maand werden zo'n 5600 volledig gevaccineerde Amerikanen opgenomen in het ziekenhuis (0,004 procent), 1100 mensen (0,001 procent) die twee prikken hadden gekregen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helpt een coronavaccinatie tegen long-covidklachten?

CDC houdt echter niet bij hoeveel mensen na twee prikken alsnog besmet raakten met het coronavirus, zónder ernstig ziek te zijn geworden.

Uit nieuw onderzoek van de Kaiser Family Foundation (KFF), op basis van cijfers uit de afzonderlijke Amerikaanse staten, blijkt nu dat de kans om besmet te raken met het coronavirus na volledige vaccinatie minder dan 1 procent is. Dat meldt ook CNN. Maar de KFF-analyse laat tevens zien dat zogenoemde 'doorbraakinfecties' van welke aard dan ook uiterst zeldzaam zijn.

Kans op besmetting minimaal

Ongeveer de helft van de Amerikaanse staten meldt hoeveel besmette personen volledig gevaccineerd waren. Uit die cijfers blijkt dat de kans om na een vaccinatie besmet te raken met het coronavirus minimaal is. In Connecticut is 0,01 procent van de volledig gevaccineerden besmet geraakt, in Oklahoma bedraagt dit 0,9 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sommigen bang voor bijwerkingen op lange termijn, wat weten we daarvan?

Niet-gevaccineerden

Tegelijkertijd liggen de Amerikaanse ziekenhuizen vol met coronapatiënten die niet gevaccineerd zijn. Meer dan 90 procent van de patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis is niet gevaccineerd, volgens de KFF gaat het in 95 procent van de overlijdens door corona om mensen die niet gevaccineerd zijn.

In de meeste staten was meer dan 98 procent van alle mensen die besmet werd met het coronavirus niet gevaccineerd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Heb jij je prikken al gehad'? Praten over vaccineren blijft lastig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore