Studiebeurs aangeboden

Nieuw-Zeelandse premier zegt officieel sorry voor vernedering migranten

02 augustus 2021 04:06 Aangepast: 02 augustus 2021 06:28
Premier Ardern tijdens de ceremonie. Beeld © ANP

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft gisteren tijdens een ceremonie officieel haar excuses aangeboden voor de vernedering van migranten in de jaren 70. "Ik sta hier als vertegenwoordiger van degenen die u kwaad hebben gedaan."

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft in vier talen – Maori, Tongaans, Samoaans en Engels – haar excuses gemaakt voor de behandeling van de migranten, schrijft The Guardian.

'Het was vreselijk'

"Het was vreselijk", vertelden mensen die de invallen destijds hebben meegemaakt gisteren tijdens de ceremonie. "Soms gebeurde het 's nachts rond 3 of 4 uur, werd er op de deur gebonsd en kwam de politie binnen. Kinderen in de buurt maakten racistische grapjes. Nog altijd kan mijn familie er niet over praten, zo erg schaamden we ons ervoor."

Vernederende politie-invallen

Migranten die na de Tweede Wereldoorlog vanuit eilanden in de Stille Oceaan, zoals Samoa, Tonga en Fiji, naar Nieuw-Zeeland kwamen, werden in de jaren 70 het slachtoffer van vernederende politie-invallen.

Politie en migratiediensten hielden in die tijd, toen de economie achteruitging, invallen waarbij gezocht werd naar migranten met een verlopen visum. Zij werden vervolgens het land uit gezet. Die invallen, de zogenoemde 'dawn raids', werden rond zonsopgang uitgevoerd.

De politie vernederende de migranten, zowel fysiek en mentaal. Waar invallen werden gedaan, bepaalde de overheid op basis van ras.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland biedt excuses aan voor vernederende politie-invallen bij migranten

"Geen hoeveelheid regen kan het bittere zout uit het oceaanwater doen verdwijnen", vertelde de premier. "Ik vraag om onze spirituele verbondenheid om de pijn te verzachten en om vergeving te vragen op deze dag."

Formeel excuses

Ardern vertelde dat de gevolgen van de invallen tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. "Het staat levendig in het geheugen gegrift van degenen die er direct mee te maken hebben gehad en het vertrouwen in de autoriteiten is tot op de dag van vandaag beschadigd", vertelde ze.

"Vandaag sta ik hier namens de Nieuw-Zeelandse regering om een formeel en onvoorwaardelijk excuses aan te bieden voor de discriminerende werkwijze die leidde tot de 'down raids'", vertelde de premier.

Verplichte geschiedenisles

Haar excuses worden kracht bijgezet met enkele maatregelen. Zo belooft Ardern een bedrag van ruim 3 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (1,76 miljoen euro) aan studiebeurzen voor inwoners van de eilanden.

Daarnaast moeten de vernederende politieacties verplicht worden opgenomen in Nieuw-Zeelandse geschiedenislessen en krijgen kunstenaars afkomstig van de eilanden een budget om de vernedering vast te leggen.  

Premier Ardern bood in vier talen haar excuses aan. Premier Ardern bood in vier talen haar excuses aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore