Zes doden

Dorpen rond Turks toeristenoord Bodrum geëvacueerd om bosbranden

01 augustus 2021 13:53
Meerdere dorpen in Turkije zijn geëvacueerd vanwege de bosbranden. Beeld © AFP

In Turkije zijn afgelopen nacht meerdere dorpen rond de populaire vakantieplaats Bodrum geëvacueerd. Honderden mensen zijn volgens burgemeester Ahmet Aras met boten over zee in veiligheid gebracht. De dorpen worden bedreigd door bosbranden.

De zuidkust van Turkije wordt sinds woensdag geteisterd door een grote hoeveelheid bosbranden. Het zijn de zwaarste branden in jaren. Zes mensen zijn al omgekomen, meer dan 300 mensen raakten gewond. Naast de dorpen rond Bodrum moest volgens tv-zender NTV ook een dorp in de naburige provincie Antalya worden geëvacueerd.

Wind en hitte

Minister Bekir Pakdemirli van Bosbouw zegt dat inmiddels 107 van de in totaal 112 branden geblust zijn, maar de laatste vijf zijn door de sterke wind moeilijker te blussen. Ook de hitte helpt niet mee, het is daar rond de 40 graden.

Er is veel kritiek op de Turkse regering, omdat het land geen blusvliegtuigen heeft. Wel heeft het duizenden brandweerlieden, drones en 45 blushelikopters ingezet. Rusland, Iran en Oekraïne hebben zestien blusvliegtuigen naar het gebied gestuurd.

Bekijk ook: Nederlandse toeristen tussen bosbranden Turkije: 'Overal as'

Aan de zuidkust van Turkije woeden al dagenlang hevige bosbranden. Langs de kust liggen populaire vakantiebestemmingen als Antalya en Marmaris. Er zijn honderden toeristen geëvacueerd, maar er zijn er ook veel die hun vakantie proberen door te zetten.

Ook Griekenland gaat nog altijd gebukt onder een extreme hittegolf en natuurbranden. Volgens Griekse media zijn daar zestien mensen met ademhalingsproblemen behandeld in ziekenhuizen. Vijf dorpen in de buurt van Patras zijn ontruimd en dertig huizen, schuren en stallen zijn volgens lokale media afgebrand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore