Ga naar de inhoud
Tweede Wereldoorlog

100-jarige oud-bewaker concentratiekamp na 76 jaar voor rechter

Concentratiekamp Sachsenhausen Beeld © Eyevine

Een 100-jarige man moet zich voor de Duitse rechter verantwoorden voor zijn rol in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was van 1942 tot 1945 bewaker in concentratiekamp Sachsenhausen.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de man fit genoeg was om terecht te staan. De krant Welt am Sonntag schrijft nu dat het proces tegen de man in het najaar begint. Dat zal wel even duren, vanwege zijn leeftijd kan hij maximaal 2 tot 2,5 uur per dag voor de rechter verschijnen.

Holocaustoverlevende
Lees ook:
Holocaustoverlevende herkent zichzelf op beelden deportatie: 'Ik ben dat jongetje'

John Demjanjuk

In Duitsland zijn de afgelopen jaren vaker oud-kampbewakers vervolgd. De autoriteiten vervolgen hen makkelijker sinds ze in 2011 succes hadden met de veroordeling van een toen 91-jarige oud-kampbewaker, John Demjanjuk.

Tot die tijd gingen ze ervan uit dat individuele schuld vast moest staan, maar Demjanjuk kreeg een gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan moord op duizenden Joden in Sobibór, omdat hij daar bewaker was geweest.

In Sachsenhausen werden zo'n 20.000 mensen vermoord. De 100-jarige man, wiens naam om privacyredenen niet bekend is gemaakt, wordt verdacht van medeplichtigheid aan 3518 moorden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.