Granaatwerpers, kalasjnikovs en een mitrailleur

Vijf arrestaties na diefstal 46 wapens uit huis Desi Bouterse

31 juli 2021 22:32 Aangepast: 31 juli 2021 22:37
Desi Bouterse Beeld © ANP

In Suriname zijn vijf mensen aangehouden vanwege een geruchtmakende diefstal van wapens uit het huis van oud-president Desi Bouterse. Een van de arrestanten is een politieman.

De diefstal vond in juni plaats. Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft een lijst van de gestolen wapens bekendgemaakt, melden Surinaamse media. Het gaat om 46 wapens, waaronder 25 kalasjnikovs, twee granaatwerpers en een mitrailleur. Ook is een lading munitie gestolen.

Aangifte van Bouterse

Ruim vijf weken geleden deed Bouterse aangifte van de diefstal van zware wapens en munitie uit zijn huis. Afgelopen week is hij hierover gehoord. Dat verhoor gaat maandag verder. Ook medewerkers die bij het Surinaamse leger verantwoordelijk zijn voor het wapenbeheer worden gehoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische dag in Suriname: Bouterse voor het eerst voor de Krijgsraad

Waarom Bouterse de wapens in huis had, is niet bekend, maar de diefstal is voer voor speculatie. Zo legde Nita Ramcharan, hoofdredacteur van de Surinaamse nieuwssite Starnieuws, een verband tussen de wapendiefstal en de zelfmoord van kleinzoon Walter Bouterse, een dag voor de aangifte van diefstal. "Intussen is het publiek geheim dat de dood van Walter ook te maken heeft met de verdwijning van de wapens en munitie."

Onderzoek

Het onderzoek naar de gestolen wapens wordt uitgevoerd door een team met leden van het Openbaar Ministerie, de politie en de militaire politie. President Chan Santokhi heeft ook de hulp van Interpol ingeroepen in deze zaak.

Bouterse was tussen 2010 en 2020 president van Suriname. In Suriname wordt hij vervolgd voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982, waarbij 15 prominente politieke tegenstanders werden vermoord. Hij werd eerder veroordeeld tot 20 jaar cel, maar Bouterse vocht die veroordeling aan. De krijgsraad doet nu op 30 augustus uitspraak. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore