Ook Italië en Turkije worden geteisterd

Dorpen Griekenland ontruimd wegens bosbrand

31 juli 2021 22:00 Aangepast: 31 juli 2021 23:08
Beeld © ANP

Italië, Griekenland en Turkije worden nog altijd geteisterd door hevige bosbranden en tropische hitte. In het noorden van het Griekse schiereiland Peloponnesos zijn inmiddels vijf dorpen ontruimd.

Bijna 150 brandweerlieden proberen in de regio bij Patras, de derde stad van Griekenland, het vuur onder controle te krijgen. Bij het blussen worden ook vliegtuigen en helikopters ingezet. Daarnaast staan ziekenhuizen klaar om gewonden op te vangen en de snelweg tussen het schiereiland en het vasteland van Griekenland is afgesloten.

Ruim 100 kinderen geëvacueerd

Ongeveer tien huizen zijn al verwoest in de vuurzee. Zeker vijf personen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

De kustwacht bracht vijftien mensen uit het kustgebied in veiligheid en ruim honderd kinderen werden geëvacueerd uit een kamp aan zee, melden plaatselijke media. De marine patrouilleert voor de kust om zo nodig mensen die door het vuur in het nauw komen uit het gebied te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere doden en veel gewonden door bosbranden in Turkije

De verschillende branden in Griekenland woeden al sinds afgelopen woensdag. Eerder deze week greep het vuur ook al om zich heen ten noorden van Athene. Daar gingen huizen in vlammen op, maar er vielen geen gewonden.

Griekenland kampt met een volgens meteorologen 'historische' hittegolf. Er wordt rekening mee gehouden dat de temperatuur de komende tijd lokaal op kan lopen tot 46 graden.

Branden in Zuid-Europa

Ook elders in Zuid-Europa is het bloedheet en zijn branden uitgebroken. In het zuiden van Italië moesten brandweerlieden de afgelopen 24 uur honderden keren uitrukken. Vooral het eiland Sicilië heeft met natuurbranden te kampen, nadat een week geleden Sardinië ook al werd getroffen door een grote bosbrand. Maar er woeden ook bosbranden in de zuidelijke regio's Puglia, Calabria en Campania en in de regio Lazio, met daarin de hoofdstad Rome.

Ondertussen proberen ook de Turkse hulpdiensten nog steeds om enorme natuurbranden onder controle te krijgen. In zuidelijke gebieden aan de Middellandse Zee moesten hotels worden ontruimd. Toeristen zijn soms met boten in veiligheid gebracht. Er vielen zes doden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier amper zomer, ruim 40 graden in Zuidoost-Europa: zo zit het

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore