1090 km file tijdens piek

Grootste piek zwarte zaterdag voorbij, files nemen langzaam af

31 juli 2021 17:47 Aangepast: 01 augustus 2021 08:17
Het verkeer op de A10 bij de afslag naar het Oostenrijkse Flauchauwinkl in de richting Slovenië zat vandaag muurvast. Beeld © ANP

De vertragingen op de Franse snelwegen beginnen langzaam af te nemen. Op het hoogtepunt, rond 12.00 uur vanmiddag, stond er bijna 1100 kilometer file. Nu is dat nog zo'n 690 kilometer file.

Dat meldt de ANWB. Het is vandaag zwarte zaterdag, traditioneel de drukste dag op de wegen in Europa wanneer veel vakantiegangers tegelijkertijd de weg op gaan.

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat de grootste piek nu voorbij is. "Overal neemt de vertraging af, maar hier en daar is het nog fors." Zo is het nog steeds druk op de A10 richting het Oostenrijkse Villach. Daar staat nog een file van 3 uur. 

Achteraan sluiten

Ook is het nog steeds achteraan sluiten op de Autoroute du Soleil, de A7 in Frankrijk. Daar staat een file van ruim 3,5 uur. "Ja, dat is nog steeds fors, maar vanmiddag was de vertraging 6 uur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ergste zwarte zaterdag ooit' verwacht, gisteren al 1000 kilometer file

Vergeleken met vorig jaar is deze zwarte zaterdag wel andere koek. Toen stond er in Frankrijk 'slechts' 750 kilometer file. "Maar toen zaten we midden in de pandemie", relativeert de ANWB-woordvoerder.

Vergeleken met vorige week zaterdag wordt er ook nog een schepje bovenop gedaan. "Toen stond er rond het middaguur in Frankrijk 930 kilometer file, vandaag was dat 1090 kilometer." 

'Zwarte zaterdag light'

Vertrek je morgen richting Frankrijk? Dan staat je niet zo'n chaos te wachten als vandaag, hoewel het wel druk wordt. "Morgen is het eigenlijk een zwarte zaterdag light", zegt de woordvoerder. "We kunnen geen concrete verwachting geven, maar er komen zeker geen monsterfiles zoals vandaag."

Ieder jaar wordt er weer gewaarschuwd voor zwarte zaterdag, en ieder jaar schuiven we toch weer met z'n allen aan. In 2016 zochten we uit waarom dat is:

Nederlanders zijn Nederlanders, die willen het maximale uit hun vakantie halen. En die files? Die nemen we voor lief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore