Uren vertraging

Zwarte zaterdag begonnen, bijna 1100 kilometer file in Frankrijk

31 juli 2021 11:09 Aangepast: 31 juli 2021 13:44
Drukte op de Franse wegen vandaag. Beeld © AFP

De vertragingen op de vakantieroutes in Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk beginnen al flink toe te nemen, meldt de ANWB. De extra reistijd kan oplopen tot een paar uur. Rond het middaguur stond er in Frankrijk al 1090 kilometer file.

Op deze gevreesde zwarte zaterdag is in het Frankrijk vooral achteraan sluiten op de Autoroute du Soleil. Het meeste oponthoud was er op de A7 tussen Vienne en Orange. Daar stonden vakantiegangers om 11.00 uur zo'n vier uur in de file. Ook op de alternatieve route door het midden van het land was het erg druk.

Meer met de auto op pad

Ook Duitsland rekent op files, omdat in een aantal deelstaten gisteren de zomervakantie is begonnen, terwijl die in andere regio's juist voorbij is. Verder gaan meer mensen vanwege corona bij voorkeur met de auto op pad.

De wachttijd bij de Sint Gotthardtunnel in Zwitserland is al de hele dag ongeveer een uur.

Maximaal op vakantie

Ieder jaar wordt er weer gewaarschuwd voor zwarte zaterdag, en ieder jaar schuiven we toch weer met z'n allen aan. In 2016 zochten we uit waarom dat is:

Nederlanders zijn Nederlanders, die willen het maximale uit hun vakantie halen. En die files? Die nemen we voor lief.

Opvallend was de drukte in Italië op de A22 van de Brennerpas naar Verona. De extra reistijd was daar rond 11.30 uur meer dan 3,5 uur. Dat is veel meer dan voorgaande jaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ergste zwarte zaterdag ooit' verwacht, gisteren al 1000 kilometer file

Gisteren was het ook al behoorlijk vol op de Europese wegen. In Frankrijk stond ruim 1000 kilometer file op de snelwegen.

De ANWB heeft de indruk dat veel vakantieverkeer gisteren al vertrok naar de buitenlandse bestemming om de ergste drukte op zwarte zaterdag voor te zijn. Ook de Franse verkeersdienst had al geadviseerd om niet vandaag, maar morgen pas de weg op te gaan.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore