Presidentsverkiezingen

Donald Trump droeg minister van Justitie op verkiezingen frauduleus te verklaren

30 juli 2021 20:56 Aangepast: 30 juli 2021 20:57
Donald Trump. Beeld © ANP

In een uiterste poging de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar ongeldig te laten verklaren, heeft ex-president Donald Trump zijn minister van Justitie eind december geprobeerd over te halen om de verkiezingen frauduleus te verklaren.

Trump, die de verkiezingen verloor, zei volgens de krant The New York Times in een telefoongesprek tegen minister van Justitie Jeffrey Rosen en diens plaatsvervanger Richard Donoghue: "Zeg maar dat de verkiezingen frauduleus waren en laat de rest aan mij over."  

Dat zou hij gezegd hebben nadat Rosen had gezegd dat hij de uitslag van de verkiezingen niet kon veranderen. Trump dreigde in dat gesprek zelfs om Rosen te vervangen.

Nadat The New York Times erover had gepubliceerd, maakte een parlementscommissie de handgeschreven aantekeningen van Donoghue van het gesprek openbaar.

Geen bescherming

Dat is ongebruikelijk, het parlement verstrekt normaal gesproken geen aantekeningen van besprekingen van de president met een lid van zijn regering. Maar in dit geval deed het ministerie van Justitie van de Democratische president Joe Biden afstand van de geheimhouding, omdat het om mogelijke overtredingen van een ex-president als persoon gaat. Het is geen overheidsactie die bescherming verdient, schrijft The New York Times over de afweging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste Trump-aanhanger moet de cel in voor bestorming Capitool

Na de verkiezingen van 3 november sprak Trump van 'massale verkiezingsfraude' en zette hij verkiezingsfunctionarissen onder druk, bijvoorbeeld in de staat Georgia. Tientallen rechtbanken hebben de claims over vermeende fraude afgewezen.

Bekijk ook: Het nieuwe leven van Trump: wonen in een super-de-luxe resort en golfen

Donald Trump vult zijn dagen tegenwoordig in het zonnige Florida met golfen en wonen in een luxe resort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore