Nederlandse architecten bekritiseerd

Nieuwe attractie Londen werkt op de lachspieren: 'Teletubbie-heuvel'

30 juli 2021 20:21 Aangepast: 30 juli 2021 22:00
Marble arch hill in Londen. Beeld © Zuma press

Het had de grote nieuwe attractie van Londen moeten worden: de Marble Arch Hill, een door mensen gemaakte heuvel met een uitkijkpunt. Maar de klachten zijn niet van de lucht: "Het lijkt wel de heuvel van de Teletubbies."

Een groene heuvel vol weelderige begroeiing, vlak bij een van de grootste winkelstraten van Londen: dat hadden de Nederlandse architecten van het beroemde bureau MVRDV voor ogen toen ze de Marble Arch Hill ontwierpen. De attractie moest een frisse wind zijn, een nieuwe start voor het geplaagde winkelgebied na de coronapandemie. Met een nobel doel: de groene heuvel moest symbool staan voor hoe we meer groen in onze steden moeten brengen om het klimaat te redden.

Impressie van hoe Marble Arch Hill moet worden. Impressie van hoe Marble Arch Hill moet worden.

Maar die boodschap komt niet helemaal over. De attractie, die 2 miljoen pond kostte om te maken, ging deze week open. Maar de heuvel ziet er toch niet helemaal zo groen uit als de architecten hem hadden bedacht.

Marble arch hill is nog niet helemaal wat het zou moeten zijn. Marble arch hill is nog niet helemaal wat het zou moeten zijn.

Op sociale media gaat het helemaal los. Mensen noemen het de 'slechtste attractie van Londen'. De heuvel wordt vergeleken met een molshoop, het landschap uit het computerspel Super Mario en de heuvel van de Teletubbies:

Bezoekers vroegen de eerste dagen massaal hun geld terug. Ook omdat het uitzicht vanaf de top niet zo bijzonder is, en de kiosk bovenop nog niet klaar. Daarom heeft de gemeenteraad nu besloten de attractie voorlopig te sluiten. Iedereen die een kaartje heeft gekocht krijgt geld terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdwaalde walvis gered uit sluis van Londense Theems

Toch hebben de Nederlandse architecten zich er nog niet bij neergelegd. Ze geven toe dat de heuvel nog niet helemaal is wat hij zou moeten zijn, en vinden het jammer dat de attractie al open is gegaan terwijl hij nog niet klaar was.

'Geef natuur de tijd'

In een verklaring laat het bureau weten: "Het is altijd onvoorspelbaar als je met planten en bomen werkt, helemaal in uitdagende weersomstandigheden. Door de droogte van de laatste tijd ziet de begroeiing er wat bruin en dun uit, maar het wordt mooier. Geef de natuur een beetje tijd."

Of het nog goed komt met de attractie of niet: over een half jaar wordt de kunstmatige heuvel sowieso weer afgebroken. Maar eerst gaat hij over anderhalve week opnieuw open. Eén voordeel: de Marble Arch Hill is nu misschien niet de populairste, maar wel de meestbesproken attractie van Londen van dit moment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Themapark opent attractie over overlijden prinses Diana

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore