Olympische Spelen

Nu geen boycot: Saoedische en Israëlische judoka samen op de mat

30 juli 2021 17:02 Aangepast: 30 juli 2021 17:11
De Israëlische judoka Hershko, die de wedstrijd wint, steekt de hand op van haar Saoedische tegenstander. Beeld © AP

Een judowedstrijd heeft normaal één winnaar, maar deze wedstrijd had er twee. Zo wordt het duel omschreven tussen een Saoedische en een Israëlische judoka, vanochtend bij de Olympische Spelen in Tokio. Dat de wedstrijd plaatsvond, is bijzonder.

Bij de vrouwen in de gewichtsklasse boven de 78 kilo versloeg judoka Raz Hershko uit Israël eenvoudig de Saoedische Tahani Alqahtani. Als sportfeitje niet heel indrukwekkend, toch was het een bijzonder gevecht. Niet eerder stonden twee sporters op de judomat tegenover elkaar van wie de een afkomstig is uit Israël en de ander uit Saoedi-Arabië.

Israëlische judoka's gaan geregeld een ronde verder zonder de mat te betreden. Tegenstanders laten het dan afweten. Niet vanwege een blessure (al wordt dat vaak als reden gegeven), maar omdat ze Israël boycotten. Het gaat om sporters uit islamitische of Arabische landen. Het gebeurde ook deze Olympische Spelen nog.

"Ik ben blij dat de wedstrijd doorging," liet Hershko na afloop weten. "Na de wedstrijd hebben we nog kort gesproken, ook over haar land. Ik heb tegen Alqahtani gezegd dat ze dapper is. Ik ben blij dat de sport gewonnen heeft."

'Boycot vanwege de Palestijnse zaak'

Bij het mannenjudo in Tokio hoefde de Israëlische judoka Tohar Butbul op een gegeven moment niet in actie te komen. Er stond niemand tegenover hem die het gevecht wilde aangaan.

Het begon bij de Algerijnse judoka Fethi Nourine. Die trok zich terug uit de wedstrijd tegen de Sudanees Mohamed Abdalrasool. De winnaar van dat gevecht zou uitkomen tegen Butbul. "We hebben hard gewerkt om ons te kwalificeren, maar de Palestijnse zaak is groter," zei Nourine tegen de Algerijnse televisie. Vervolgens kwam ook Abdalrasool niet opdagen bij de wedstrijd tegen Butbul.

Een boycot is niet iets van de laatste tijd. Iraanse judoka's doen helemaal niet mee deze Spelen. De Iraanse judobond is voor vier jaar geschorst, omdat ze hun spelers niet laten uitkomen tegen Israëlische tegenstanders.

Saoedische judoka

Dat de wedstrijd tussen Hershko en Alqahtani wel doorging, is niet vanzelfsprekend. Vier jaar terug, bij de spelen in Rio, haakte de Saoedische judoka Joud Fahmy ineens af. Ze zou een blessure hebben opgelopen, maar aan dat verhaal wordt getwijfeld. Het zou een smoes zijn, omdat ze in een volgende ronde uit zou komen tegen Gili Cohen, een Israëlische judoka.

Daarom hoorde je op sociale media veel positieve geluiden na de wedstrijd van vanochtend. Historisch, belangrijk, veelbetekenend: dat waren de woorden die vielen. Ook werden de beelden gedeeld waarop te zien was dat beide sporters elkaar een hand gaven.

Hershko en Alqahtani in gevecht met elkaar. Hershko en Alqahtani in gevecht met elkaar.

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens is minder onder de indruk. "Je ziet de laatste jaren een toenadering tussen Israël en een reeks landen in het Midden-Oosten. Deze specifieke wedstrijd laat zien dat relaties tussen Israël en Saoedi-Arabië aan het veranderen zijn."

Bijzonder is het wel, zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren. "Als zoiets voor de eerste keer plaatsvindt, heeft het extra lading." Maar ook hij benadrukt dat sport en politiek samengaan. "Je kunt de twee niet los van elkaar zien."

Spiegel van de tijd

Al vanaf de eerste seconde van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 was dat het geval, legt de sporthistoricus uit. "Griekenland organiseerde de Spelen precies 75 jaar nadat de Grieken een vrijheidsoorlog waren begonnen tegen de Turkse overheersing. Het was een politiek statement om tegen de wereld te zeggen: wij zijn vrij van de Turken."

Turkije mocht dan ook niet meedoen. Ook toen was al sprake van een boycot. "Het verbaast me niet dat het blijft gebeuren. Het ligt aan de omstandigheden die op dat moment actueel zijn. De Olympische Spelen zijn een spiegel van de tijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore