'Prikken, prikken, prikken'

Tsjechische ambtenaar krijgt extra vakantiedagen als hij zich laat vaccineren

30 juli 2021 11:18 Aangepast: 30 juli 2021 11:23
In de rij voor een coronaprik in Praag (Foto: EPA)

Steeds meer landen proberen hun burgers met beloningen over te halen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zo biedt de Tsjechische regering ambtenaren een extraatje aan.

Medewerkers van overheidsorganisaties kunnen twee extra vakantiedagen krijgen als ze zich laten inenten. "Maximale vaccinatie is onze inzet, om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland", zei premier Andrej Babis van het ruim 10 miljoen inwoners tellende EU-land. "Dit is onze hoofdtaak: prikken, prikken, prikken."

Tsjechië had gisteren al ruim 10 miljoen prikken gezet. Er waren 4,74 miljoen mensen volledig gevaccineerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vaccinatieplicht zoals in Amerika gaan we hier niet zien, zeggen experts

Loterijen

Ook in andere landen proberen overheden op allerlei manieren om mensen over te halen zich te laten inenten tegen het coronavirus. Zo kondigde de Russische hoofdstad Moskou vorige maand aan om auto's te verloten onder mensen die zich laten prikken.

Inwoners van de Amerikaanse staat Ohio konden zich in mei laten vaccineren en maakten daarmee vijf weken achter elkaar kans op een beloning van 1 miljoen dollar (omgerekend 830.000 euro). De gouverneur van Ohio wilde op die manier proberen het stokkende vaccinatieprogramma vlottrekken.

100 dollar

De Amerikaanse metropool New York betaalt mensen 100 dollar voor hun eerste inenting. President Joe Biden heeft andere overheden in zijn land opgeroepen dat voorbeeld te volgen.

Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een 'extra stimulans' om ervoor te zorgen dat het aantal ingeënte mensen stijgt. Het geld kan vloeien uit een speciale pot van 350 miljard dollar voor coronahulp aan onder meer de Amerikaanse staten en gemeenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Google en Facebook verplichten vaccinatie voor medewerkers

Pizza en Tinder

De Israëlische GGD's gingen in februari een samenwerking aan met restaurants. Het idee: zet een prik en je krijgt er gratis pizza, humus, koffie en een typisch, zoet Israëlisch toetje voor terug.

In Groot-Brittannië werd geprobeerd mensen een prik te laten halen door in te spelen op hun liefdesleven. Gebruikers van datingsapps zoals Tinder en Bumble kregen een aantal voordelen als ze hun vaccinatiestatus deelden in hun datingprofiel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tinder en bier moeten jongeren verleiden tot coronaprik

Wereldwijd bieden ook bedrijven hun werknemers extraatjes aan om hen over te halen om zich te laten inenten, ook in Nederland. Zo krijgen mensen die bij het Zeeuwse bedrijf Delta Safe Security werken 100 euro als ze zich laten vaccineren. Het bedrijf hoopt hiermee werknemers die twijfelen over de streep te trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

100 euro van de baas als je je laat vaccineren: 'Over de streep trekken'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore