'Mogelijk mensen beveiligen'

OM laakt 'digitale heksenjacht' na mishandeling Mallorca

29 juli 2021 17:14 Aangepast: 29 juli 2021 17:15
Uitgaanspubliek op Mallorca. Foto ter illustratie. Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie betreurt de 'digitale heksenjacht' die is ontstaan na de fatale mishandeling op Mallorca. De heksenjacht levert een hoop extra werk op, schrijft het OM, nu mensen zijn bedreigd en mogelijk beveiliging nodig hebben.

De 27-jarige Carlo uit Waddinxveen werd op 14 juli zwaar mishandeld in een uitgaansgebied op Mallorca. Dertien jongeren vielen op die dag onder meer een groepje van vijf Nederlanders aan, onder wie Carlo. Hij overleed in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanje vraagt Nederland om onderzoek fatale mishandeling Mallorca over te nemen

Na de aanval ontstond een digitale heksenjacht, schrijft het OM. "Op social media en internetsites doen veel wilde verhalen de ronde die worden gepresenteerd als feiten."

Namen van daders

Zo werd op de website GeenStijl een lijst met namen van de vermeende dadergroep gepubliceerd. "Het OM betreurt dat", schrijft het OM op zijn website. "Het opsporen van daders is het werk van politie en OM. Een beetje googelen is daarvoor echt onvoldoende."

De kans is volgens het OM groot dat er verkeerde conclusies worden getrokken. Dat kan onschuldige mensen in grote problemen brengen. "Bovendien bezorgt deze digitale heksenjacht politie en OM een hoop extra werk, nu mensen zijn bedreigd en mogelijk beveiliging nodig hebben." Wie er bedreigd worden, wil het OM niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbaar Ministerie begint onderzoek naar fatale mishandeling Carlo op Mallorca

Eerder vandaag reageerde het OM Midden-Nederland nog op een speculatie, door een bericht op Twitter te plaatsen: "Officier van justitie Franken is niet de moeder van iemand in de Mallorca-zaak." Op de vraag: "Op geen enkele manier verbonden aan deze jongeren?", reageerde het OM: "Niet als familie en niet als zaaksofficier."

Het OM noemt het 'buitengewoon kwalijk' dat op internet 'wilde en onjuiste verhalen rondgaan waarin wordt beweerd dat de moeder van een van de verdachten officier van justitie is', schrijft het OM in een reactie op de commotie. "Ook is er geen sprake van dat ‘rijke ouders’ het OM hebben verzocht de zaak over te nemen van de Spanjaarden."

Strafvermindering

Bovendien wijst het OM erop dat het noemen en verspreiden van persoonsgegevens van vermeende daders, die nog niet zijn berecht, kan leiden tot strafvermindering. "Je zou dus kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen."

Bekijk ook: Onderzoek OM naar fatale mishandeling Mallorca

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de fatale mishandeling van de Nederlandse Carlo (27) op Mallorca. Een groep Nederlanders wordt door de Spaanse justitie verdacht hierbij betrokken te zijn. Van de mishandeling zijn ook beelden opgedoken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore