Wereldwijde crisis

'Nieuw-Zeelanders beste voorbereid op instorten samenleving'

29 juli 2021 03:55 Aangepast: 29 juli 2021 04:13
Queenstown in Nieuw-Zeeland. Beeld © Tjeerd Wiersma

Mocht het van een instorting van de wereldwijde samenleving komen, dan zitten Nieuw-Zeelanders er nog het beste van ons allemaal bij. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarbij ook andere eilanden als IJsland, Tasmanië en Ierland hoog scoren.

De Britse onderzoekers bepaalden welke plekken op aarde het meest bewoonbaar blijven in het geval van, bijvoorbeeld, een ernstige financiële crisis, de verwoesting van de natuur door klimaatverandering of een pandemie door een virus dat nog erger is dan corona. Of alles tegelijk. 

Criteria 

Landen werden gerangschikt op basis van een aantal criteria, waaronder de mogelijkheid om in eigen voedsel te voorzien, om de grenzen te bewaken en het elektriciteitsnetwerk in stand te houden. Dunbevolkte eilanden eindigden bovenaan de lijst, al scoorde ook het Verenigd Koninkrijk verrassend goed.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste landen nog veel kunnen verbeteren om zichzelf weerbaarder te maken in het geval van een globale crisis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lekkerste leven? Nieuw-Zeelandse stad Auckland op nummer één

Een van de wetenschappers, de Britse professor Aled Jones, noemt het zorgelijk dat men op de meeste plekken niet goed is voorbereid. Voedseltekorten, een pandemie en een grote financiële crisis zijn recentelijk allemaal voorgekomen en "we hebben geluk gehad dat het nog niet allemaal tegelijk is gebeurd", zegt Jones tegen The Guardian. "Er is geen reden om te denken dat het niet allemaal in één jaar kan voorkomen."

Coronacrisis

Volgens Jones heeft de coronacrisis laten zien dat overheden snel kunnen reageren op een globale crisis, ook al werden veel landen dan overdonderd door de crisis. "We moeten meer speling inbouwen in het systeem", zegt hij daarom, "zodat we bij een wereldwijde schok meer capaciteit hebben om te reageren."

De onderzoekers zijn overigens niet de enigen die in Nieuw-Zeeland een ideale uitvalsbasis zien. Zou zouden miljardairs uit de Amerikaanse techsector er land kopen om bunkers te bouwen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook in Nieuw-Zeeland overstromingen na zware regenval

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore