Onthullingen MH17

Rusland pakt onderzoeksjournalist op: 'Opdoeken kritische media is begonnen'

28 juli 2021 21:01 Aangepast: 28 juli 2021 21:03
Arrestatie Roman Dobrochotov bij zijn huis Beeld © ANP

In Moskou is Roman Dobrochotov opgepakt. Hij is vrijwel de enige Rus die zich als onafhankelijke journalist vastbijt in de MH17-ramp. Volgens hem is het klip en klaar dat Rusland achter de aanslag zit. ''Dobrochotov is een stoorzender voor de Russen", zegt correspondent Eva Hartog. "En die zijn ze liever kwijt dan rijk.''

Dobrochotov werd door een legertje agenten uit zijn woning gevist. Op Twitter beschrijft de journalist het gebonk op de deur en grapt hij nog dat hij wel een advocaat kan gebruiken.

Dobrochotov is hoofdredacteur van het online platform The Insider. Met gevaar voor eigen leven onthult hij het ene na het andere schandaal. Correspondent Eva Hartog vanuit Moskou:''Hij bijt zich vast in de grootste taboes die vaak direct te maken hebben met de veiligheidsdiensten en doet daar diepgravend onderzoek naar.''

Vergiftiging Navalny

Ruim zes jaar deed Dobrochotov onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Een aanslag die volgens internationaal strafrechtelijk onderzoek is gepleegd met een Buk-raket uit Rusland. Dobrochotov onthulde onder meer namen van personen die het transport van die Buk-raket van Rusland naar het oosten van Oekraïne hebben geregeld en uitgevoerd.

Verder vond de onderzoeksjournalist uit dat de Russen achter de vergiftiging zaten van oud-dubbelspion Sergej Skripal in Salisbury in Engeland in 2018, en achter de vergiftiging van Poetins aartsrivaal Aleksei Navalny.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Navalny werd vergiftigd door Russische veiligheidsdienst'

Rusland ontkent zoals altijd alles. Maar daar blijft het nu niet bij. ''Er is een duidelijke trend in Rusland. Mensen en organisaties die zich kritisch verhouden tot het Kremlin worden opgedoekt. Dat geldt al langer voor politici en activisten. En nu ook steeds meer voor kritische journalisten'', zegt Hartog.

Nederlandse blogger

Dobrochotov is volgens Rusland officieel opgepakt voor smaad. In dit geval heeft het te maken met de Nederlandse blogger Max van der Werff. Die schrijft al jaren dat Rusland niets te maken heeft met het neerschieten van vlucht MH17. Alle bewijzen uit het internationale onderzoek naar de ramp schuift de Nederlander terzijde.

Dobrochotov twitterde eind vorig jaar dat Van der Werff is ingehuurd door de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Volgens Hartog heeft Rusland nu een reden om van de kritische journalist Dobrochotov af te komen: ''Deze smaadzaak wordt duidelijk als aanleiding gebruikt om hem en The Insider aan banden te leggen. De inval en huiszoekingen passen niet bij de beschuldiging van smaad.''

Oppositieleider Aleksei Navalny zit al vast Oppositieleider Aleksei Navalny zit al vast

Na een halve dag verhoor is Dobrochotov weer thuis. Hij laat internationale media weten dat hij niet is aangehouden voor een onthulling over een Russisch taboe, maar voor de aanklacht van smaad door de Nederlandse blogger.

Toch stinkt deze zaak, vindt de onderzoeksjournalist. Zijn paspoort en laptops zijn in beslag genomen. Dobrochotov: ''Deze spullen hebben totaal niets met de smaadzaak te maken. Wat heeft een paspoort nou te maken met een tweet over een Nederlandse blogger?"

Belastend materiaal

Eva Hartog: ''Het suggereert dat de autoriteiten op zoek zijn naar belastend materiaal om Dobrochotov verder aan te pakken. Er zijn veel redenen te bedenken waarom de Russische autoriteiten Dobrochotov en andere kritische journalisten liever kwijt dan rijk zijn. Het zorgwekkende is dat ze die ambitie nu aan het waarmaken zijn.''

Bekijk ook: Deze Russische journalist graaft naar waarheid MH17

''Het is een euforisch gevoel, alsof je iemand schaakmat zet." Journalist Roman Dobrochotov vertelt over de ontmaskering van MH17-verdachte Ivannikov.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore