Zorgen om deltavariant

Strenger mondkapjesadvies in VS, mogelijk vaccinatieplicht ambtenaren

28 juli 2021 01:37 Aangepast: 28 juli 2021 01:41
De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © ANP

In de Verenigde Staten komt er een strenger mondkapjesadvies voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Binnen, op drukke plekken, kunnen zij beter een mondkapje dragen. Daarnaast overweegt president Joe Biden een coronavaccin verplicht te stellen voor ambtenaren.

Nieuwszender CNN meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden morgen een vaccinatieplicht voor ambtenaren aan zal kondigen. Wie weigert zich te laten vaccineren, zal regelmatig getest moeten worden op het coronavirus.

Vaccinatiegraad verhogen

De verwachte aankondiging past in het voornemen van de president om de vaccinatiegraad in het land te verhogen. In de Verenigde Staten maken de autoriteiten zich grote zorgen om de deltavariant van het coronavirus die zich er snel verspreidt. Inmiddels is de deltavariant goed voor 83 procent van alle besmettingen in de VS.

Geen vaccinatieplicht leger

Enkele ministeries besloten al dat gezondheidsmedewerkers in de komende twee maanden moeten worden gevaccineerd. Ook New York kondigde gisteren aan dat gemeenteambtenaren zich uiterlijk voor september moeten laten vaccineren. Wie dat niet doet, moet zich regelmatig laten testen. 

Biden zal de vaccinatieplicht voorlopig niet aan het Amerikaanse leger opleggen, meldt CNN.

Mondkapjesadvies aangepast

Tegelijkertijd scherpt de CDC, het Amerikaanse RIVM, het mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerden aan. Die vindt dat zij weer mondkapjes moeten dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen.

Twee maanden geleden stelde de CDC dat volledig gevaccineerden buiten – en op de meeste plekken binnen – geen mondkapjes meer hoeven te dragen. Mondkapjes werden alleen nog aangeraden in het openbaar vervoer en vliegtuigen en op plekken zoals vliegvelden, ziekenhuizen en huisartspraktijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Problemen bij Testenvoorjereis.nl: 'Ik wacht al vier dagen op m'n uitslag'

Op dat advies komt de gezondheidsdienst nu terug. Onderzoeken uit verschillende staten en andere landen suggereren namelijk dat besmette gevaccineerden het coronavirus in zeldzame gevallen kunnen overdragen aan anderen.

Door ook volledig gevaccineerden weer mondkapjes te laten dragen, kunnen volgens de organisatie nieuwe uitbraken worden voorkomen.

'Belangrijkste bescherming'

President Biden, die volledig gevaccineerd is, hoopt dat Amerikanen net als hijzelf het nieuwe advies zullen volgen. Volgens hem laat de aankondiging van de CDC vooral zien dat een coronavaccin de 'belangrijkste bescherming' tegen de deltavariant is.

Bekijk ook: op vakantie naar Duitsland? Dit zijn de strengere coronaregels

Nederland wordt door de Duitsers gezien als hoogrisicoland en dat betekent dat we aan strengere corona-eisen moeten voldoen om Duitsland binnen te komen. Toch lijkt de controle op die extra maatregelen nog niet heel streng.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore