In Britse gevangenis

Assange raakt Ecuadoraanse nationaliteit kwijt: 'Naturalisatie was illegaal'

28 juli 2021 01:06
Archiefbeeld van Julian Assange. Beeld © ANP

WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die jarenlang in de Ecuadoraanse ambassade in Londen woonde, is zijn Ecuadoraanse nationaliteit kwijt. Een rechter stelt dat hij zijn paspoort illegaal verkregen heeft. De advocaat van de klokkenluider is het er niet mee eens.

De in Australië geboren Julian Assange werd in 2018 officieel een burger van Ecuador. Hij verwierf die nationaliteit nadat hij jarenlang in de Ecuadoraanse ambassade in Londen woonde. Daar vluchtte hij in 2012 naartoe toen hij in Zweden gearresteerd dreigde te worden na beschuldigingen van seksueel misbruik.

Uitlevering aan VS

Assange vreesde via Zweden te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij vanwege publicaties op zijn klokkenluiderssite onder vuur ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse rechter blokkeert uitlevering Julian Assange

Nooit in Ecuador gewoond

De rechter in Ecuador stelt dat Assange zijn paspoort illegaal verkreeg omdat hij niet aan alle voorwaarden voldeed. Zo woonde hij nooit in Ecuador en betaalde hij een vergoeding voor de nationaliteit. Ook een interview met ambtenaren zou niet volgens de regels zijn verlopen.

Ecuador trok de asielstatus van Assange in 2019 al in, waardoor de politie hem kon oppakken. Kort na zijn arrestatie werd hij tot bijna een jaar cel veroordeeld voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in de misbruikzaak.

Beschuldigd van spionage

Assange zit momenteel in een Britse gevangenis en strijdt tegen uitlevering aan de VS, waar openbare aanklagers hem beschuldigen van spionage door geheime diplomatieke documenten op WikiLeaks te publiceren. Het Amerikaanse verzoek om uitlevering van Assange loopt nog.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore