Kan levenslang krijgen

Eerste inwoner Hongkong veroordeeld voor terrorisme onder omstreden veiligheidswet

27 juli 2021 10:37 Aangepast: 27 juli 2021 11:22
Tong Ying-kit bij zijn aankomst bij de rechtbank eerder deze maand. Beeld © AP

Een 23-jarige inwoner van Hongkong is als eerste persoon veroordeeld onder de nieuwe omstreden 'veiligheidswet'. Die werd vorig jaar door het Chinese communistische regime ingevoerd en verbiedt onder meer het streven naar onafhankelijkheid.

Tong Ying-kit zou een jaar geleden zijn ingereden op agenten van de oproerpolitie. Hij had een protestvlag bij zich met leuzen tegen de Chinese inmenging in Hongkong. Hij werd aangeklaagd voor terrorisme en het aanzetten tot separatisme, en omdat agenten gewond zouden zijn geraakt ook voor gevaarlijk rijgedrag.

Terrorisme en separatisme

Rechters bevonden hem schuldig aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme, gevaarlijk rijgedrag werd buiten beschouwing gelaten. Zijn straf krijgt hij later te horen, dat kan levenslang worden.

Er zijn in Hongkong inmiddels ruim 120 mensen onder de veiligheidswet aangeklaagd. Onder hen zijn journalisten en prodemocratische activisten. Met de veiligheidswet, die staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging verbiedt, wil Peking zijn greep op Hongkong versterken.

Eén jaar veiligheidswet: inwoners Hongkong 'omgeven door angst'

Ruim een jaar geleden perkte China de vrijheid van Hongkong drastisch in met de 'veiligheidswet'. Wie iets doet wat Chiina niet zint, riskeert een jarenlange celstraf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore