Twee tot zes maanden oud

Vergeefse zoektocht naar moeder van gestrande baby-orka, diertje overlijdt na 12 dagen

24 juli 2021 20:42 Aangepast: 24 juli 2021 20:48
Toa overleefde het niet zonder zijn familie. Beeld © AFP

Een baby-orka die bijna twee weken geleden strandde in Nieuw-Zeeland, is overleden. De twee tot zes maanden oude orka werd door mensen verzorgd terwijl er met man en macht werd gezocht naar zijn familie. Het hele land leefde mee met het lot van het diertje, dat Toa werd genoemd.

Toa, wat dapper betekent in het Maori, strandde op 11 juli nabij Wellington. Experts en vrijwilligers zorgden sindsdien voor hem. Er werd geprobeerd zijn familie terug te vinden, in de hoop hem weer vrij te kunnen laten. Bij de zoektocht werden een vliegtuig en boten ingezet. Nieuw-Zeelanders werden opgeroepen uit te kijken naar groepen orka's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orka die 17 dagen met dood jong rondzwom, opnieuw zwanger

Verslechterde gezondheid

De gezondheid van Toa verslechterde donderdag in een hoog tempo, laat dierenhulporganisatie Whale Rescue op Facebook weten. Dierenartsen probeerden de orka te redden, maar hulp mocht niet meer baten. Er zijn nog geen details bekend over waarom hij is doodgegaan.

Toa werd vlak voor zijn dood overgebracht naar een nieuw verblijf, een afgezet stuk zee. Daarvoor werd hij vanwege slechte weersomstandigheden verzorgd in een bassin. De orkababy zou niet in staat zijn geweest om alleen te overleven. Verzorgers moesten hem elke vier uur voeden. Daarnaast zijn orka's sociale dieren die in groepen leven, zogeheten pods.

Geen faciliteiten

Experts waarschuwden dat de pod van Toa snel gevonden moest worden. Als de zoektocht niets zou opleveren, zouden ze hem moeten laten inslapen. Nieuw-Zeeland beschikt namelijk niet over een bassin of andere faciliteiten die nodig zijn om een orkababy de rest van zijn leven te verzorgen.

Een orka kan in gevangenschap zo'n 25 jaar worden.

De verzorgers hebben vanochtend met een speciale ceremonie bij het ochtendgloren afscheid genomen van Toa. Daarbij waren zo'n zeventig mensen die mee hadden geholpen het dier te verzorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orka's vallen boten aan in Spanje: 'Ze namen een hap uit het roer en speelden ermee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore