Botsingen met politie

Opnieuw duizenden de straat op in Frankrijk in protest tegen 'coronapas'

24 juli 2021 18:36 Aangepast: 24 juli 2021 18:37
Demonstranten in Parijs tegen de coronamaatregelen. Beeld © AP

In Frankrijk zijn net als vorige week duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de 'gezondheidspas' en verplichte inentingen. De eerste betogingen werden in het zuiden van het land gemeld, in Valence, Narbonne en Pau, maar ook in Parijs maakten duizenden betogers hun ongenoegen over het coronabeleid kenbaar.

Critici van de beperkende maatregelen stellen dat die buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk eist vanaf vannacht negatieve test van maximaal 24 uur oud

Traangas

Op verschillende plaatsen in de hoofdstad botsten demonstranten met de politie. Bij de Champs-Élysées zette de politie traangas in. In Marseille keerden demonstranten zich tegen een cameraploeg van televisiezender BFMTV en zou een journalist geschopt zijn.

Afgelopen week betoogden zeker 110.000 mensen tegen de beperkingen die de regering in het belang van de volksgezondheid oplegt. Zaterdag werden er bijna net zo veel verwacht.

Verscherpte maatregelen

De maatregelen zijn afgelopen week verscherpt. Bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties moeten sinds woensdag bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. De regering wil de regels in augustus nog verder aanscherpen. Dan moeten mensen ook zo'n vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken en sommige winkelcentra.

Er is veel verzet onder de Fransen, onder meer in het bedrijfsleven zoals de horeca. Bioscoopeigenaren hebben geklaagd dat ze hun klandizie sinds woensdag met 70 procent hebben zien dalen. Een vereniging van restaurants heeft aangekondigd de vereisten niet te zullen controleren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie naar Frankrijk: 5 vragen over de verplichte gezondheidspas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore