14-jarig meisje

Slechts 15 cellen: oude moord opgelost met kleinste hoeveelheid DNA ooit

24 juli 2021 10:35
Stephanie Isaacson. Beeld © Politie

In de Verenigde Staten is een moordzaak uit 1989 opgelost met een DNA-spoor van slechts 15 menselijke cellen. Het is de kleinste hoeveelheid DNA ooit die gebruikt in om moordzaak op te lossen.

Dat meldt de BBC. Het gaat om de moord op Stephanie Isaacson in Las Vegas. Zij was 14 jaar oud toen ze werd omgebracht. Haar lichaam werd gevonden langs de weg die ze naar school nam, ze was gewurgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese vader vindt ontvoerde zoon na zoektocht van 24 jaar

Deze week liet de politie weten dat de zaak is opgelost. Het was wel te laat: de dader stierf in 1995. Toch is de moeder van Stephanie opgelucht. "Ik ben blij dat ze de moordenaar van mijn dochter hebben gevonden", citeert de BBC uit een statement. "Ik had niet verwacht dat de zaak opgelost kon worden."

0,12 nanogram

Dat leek lange tijd ook het geval te zijn. Tot er dit jaar een donatie kwam, waardoor meer onderzoek mogelijk werd.

Er werd 0,12 nanogram aan DNA-materiaal naar een lab in Texas gestuurd. Dat is volgens de BBC ongeveer gelijk aan 15 menselijke cellen. Ter vergelijking: op een plaats delict wordt normaal enkele tientallen tot honderden nanogram DNA gevonden.

Neef van de dader

Het lab kan door consumenten worden gebruikt om DNA-onderzoek te doen, waarmee je afkomst kan worden bepaald. De eigenaar van het bedrijf achter het lab spreek van een 'mijlpaal'. "Dat we met zo'n kleine hoeveelheid DNA een zaak kunnen oplossen geeft hoop voor andere onopgeloste moordzaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vriendinnen (en collega's) VS doen DNA-test en blijken zussen

Het lab vond een neef van de dader, waardoor de connectie gelegd kon worden. De moordenaar van Stephanie bleek in 1986 al een keer veroordeeld te zijn. Zijn DNA was daarom nog bekend en kon definitief aan de moord gelinkt worden. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore