'Zwarte dag'

Great Barrier Reef toch niet 'bedreigd' na Australische lobby

23 juli 2021 18:43 Aangepast: 23 juli 2021 18:47
Beschadigd koraal in het Great Barrier Reef. Beeld © EPA

Het Great Barrier Reef bij Australië komt niet op de lijst van bedreigd werelderfgoed. Volgens Unesco is het grootste koraalrif ter wereld in gevaar, maar Australië heeft met een gigantische lobby het voorgenomen besluit weten tegen te houden.

Het rif kampt de laatste jaren door hoge temperaturen met verbleking en afsterving van het koraal. Australische onderzoekers hebben berekend dat 70 tot 90 procent van het rif afsterft als de watertemperatuur met nog eens 1,5 graad stijgt.

Overduidelijk

Volgens een recent wetenschappelijk rapport van Unesco is het overduidelijk dat het rif bedreigd wordt. De organisatie vindt dat Australië te weinig te weinig doet om de waterkwaliteit te verbeteren en klimaatdoelstellingen te halen om zo het koraal te beschermen.

Australië is bang dat de toeristen wegblijven als het koraalrif op de lijst wordt geplaatst. Dat zou grote economische gevolgen hebben. Direct nadat Unesco het voornemen vorige maand bekend maakte, startte Australië een enorme lobby:

De VN-organisatie Unesco wil het Australische Great Barrief Reef bestempelen tot Werelderfgoed dat 'in gevaar' is. Maar Australië zelf is niet blij met het plan van Unesco: "We zijn overrompeld."

Tientallen ambassadeurs werden ingevlogen om te komen snorkelen bij het rif en zo met eigen ogen te zien hoe goed Australië het beheert.

'Vooringenomen en politiek'

De Australische milieuminister bezocht ondertussen het merendeel van de 21 landen die de lijst beheren. Volgens haar was het besluit van Unesco 'vooringenomen en politiek'. China, momenteel voorzitter van die 21 landen, zou achter het voorstel zitten om zo Australië een hak te zetten. De twee landen zijn verwikkeld in enkele hoogoplopende conflicten. 

De directeur van Greenpeace in Australië vindt het een overwinning van de 'meest cynische lobby' in de recente geschiedenis. "Dit is geen prestatie, dit is een zwarte dag voor Australië."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Great Barrier Reef brokkelt snel af: afgelopen 25 jaar gehalveerd

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore