'Risico wezenlijk veranderd'

Nieuw-Zeeland zet reisbubbel met Australië voor twee maanden stop

23 juli 2021 03:54 Aangepast: 23 juli 2021 09:47
Vorige maand zagen de Australische (links) en Nieuw-Zeelandse premier (rechts) elkaar nog. Beeld © ANP

Nieuw-Zeeland heeft de reisbubbel die het land met Australië heeft voor twee maanden stopgezet. Door de snelle verspreiding van de deltavariant van het coronavirus in Australië 'is het risico wezenlijk veranderd', vertelde premier Jacinda Ardern.

De komende zeven dagen worden er vluchten georganiseerd voor Nieuw-Zeelanders die vastzitten in Australië om naar huis te komen. "Kom naar huis, nu het nog kan", vertelde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern aan Nieuw-Zeelanders in Australië. 

In Quarantaine

Zij moeten bij terugkomst dan wel twee weken in quarantaine. Afhankelijk van de Australische staat die ze bezocht hebben mogen ze in zelfisolatie of moeten ze in een hotel van de overheid isoleren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede in Australië om coronaspotje: 'Een boodschap van angst'

'Geen gemakkelijk besluit'

"Dit is geen gemakkelijk besluit om te nemen", vertelde Ardern. "Maar het coronavirus is veranderd en dus moeten wij ook veranderen." Wereldwijd werd er met belangstelling uitgekeken naar de reisbubbel, die enkele maanden geleden nog prachtige beelden opleverde omdat Nieuw-Zeelanders en Australiërs elkaar weer in de armen konden sluiten:

Grote blijdschap en veel tranen in Australië en Nieuw-Zeeland toen reizen in april van dit jaar weer mogelijk werd.

Ardern vertelde dat ze vanochtend met de Australische premier Scott Morrison gesproken heeft en 'hoopt de bubbel op een zeker moment weer te kunnen openen'. "Dat kan echter alleen als het veilig is", vertelde Ardern.

Australië kampt momenteel met een opleving van het coronavirus. In de staat New South Wales werd vandaag een recordaantal van 136 nieuwe besmettingen gemeld. De staat is al enkele weken in een strenge lockdown, inmiddels zitten 14 miljoen van de 25 miljoen Australiërs verplicht thuis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisbubbel Australië en Nieuw-Zeeland biedt hoop: 'Voor iedereen doffe ellende'

Excuses Australische premier

Morrison heeft gisteren zijn excuses aangeboden voor de lage vaccinatiegraad in Australië. Slechts 11 procent van de Australiërs is volledig gevaccineerd tegen het virus. "Het spijt me dat we niet in staat zijn geweest de doelen te halen waarop we hadden gehoopt aan het begin van het jaar", zei Morrison daarover. "Sommige zaken hebben we in de hand, andere zaken niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore