Ga naar de inhoud
Noodtoestand verlengd

Voortaan coronapas nodig voor restaurants in Italië

Wie in Italië een restaurant in wil, moet een coronapas laten zien. Beeld © ANP

In de strijd tegen het coronavirus is in Italië voortaan een coronapas nodig als je binnen in een restaurant wilt eten. Daarmee tonen mensen aan dat ze gevaccineerd zijn, van het coronavirus zijn genezen of negatief testen op het virus. Ook wordt in Italië de noodtoestand verlengd tot het einde van het jaar

De coronapas is een certificaat dat digitaal of schriftelijk kan zijn. De maatregel gaat op 6 augustus in en geldt dan niet alleen in restaurants, maar ook in stadions, sportscholen, zwembaden, musea, bioscopen, theaters, concerten en beurzen. Discotheken blijven nog steeds gesloten, maar ze krijgen overheidssteun.

'Activiteiten voortzetten'

De coronapas is een instrument om Italianen in staat te stellen "hun activiteiten voort te zetten met de garantie dat ze zich niet tussen besmettelijke mensen zullen bevinden", vertelde de Italiaanse premier Draghi er gisteren over. 

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk eist vanaf vannacht negatieve test van maximaal 24 uur oud

Toename besmettingen

De maatregelen zijn een reactie op de snelle toename van nieuwe coronabesmettingen van de laatste tijd, vooral onder jongeren. De gezondheidsautoriteiten in Italië registreerden gisteren meer dan 5000 nieuwe besmettingen en vijftien doden.

De Italiaanse minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza, drong er bij de bevolking op aan zich te laten vaccineren. Meer dan 53 procent van de volwassen bevolking is tot nu toe volledig gevaccineerd.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS