Recordaantal meldingen

Zelfisolatie medewerkers leidt tot lege schappen in Britse supermarkten

22 juli 2021 17:10 Aangepast: 22 juli 2021 17:10
Lege schappen in een supermarkt in Londen vandaag Beeld © EPA

Supermarkten in Groot-Brittannië hebben te maken met lege schappen. Niet door hamstergedrag, maar door een tekort aan mankracht om de voorraad bij te vullen. Steeds meer distributiemedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en schappenvullers zitten in zelfisolatie nadat ze een melding kregen van hun corona-app op de telefoon.

'Ping!' Een recordaantal Britten kreeg afgelopen week een bericht op hun telefoon van de Britse gezondheidsdienst NHS. Het blijkt dat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. In totaal kregen 600.000 inwoners van Engeland en Wales het advies om in quarantaine te gaan. Naast een pandemie spreken Britse media inmiddels van een 'pingdemie'.

Zelfisolatie

Want er zitten zoveel mensen in zelfisolatie dat het tot problemen leidt. Meest zichtbaar zijn lege schappen in de supermarkt, al blijft vooralsnog beperkt tot een aantal producten. Supermarkt Sainsbury's roept op om niet extra in te slaan en de Lidl zegt tegen Sky News dat het steeds moeilijker wordt om de schappen gevuld te houden.  

Ook een paar tankstations moesten noodgedwongen hun deuren sluiten en autofabrikant Vauxhall schroefde de productie met een derde terug: van een drieploegendienst naar twee ploegen per dag.

"Het is duidelijk dat het grote aantal meldingen van de app het openbare leven onder druk zet," zegt correspondent Anne Saenen: "Winkels moeten noodgedwongen hun openingstijden verkorten omdat ze niet genoeg personeel hebben. Een metrolijn werd zelfs tijdelijk stilgelegd." 

Onhoudbaar

Vakbonden en werkgevers trekken aan de bel. Ze noemen de situatie onhoudbaar. De signalen zijn bij de Britse overheid inmiddels aangekomen. De Britse minister van Economische Zaken zegt dat de regering zich grote zorgen maakt. Om de problemen te verhelpen willen ze mensen in vitale beroepen vrijstellen van quarantaine. Zelfisolatie is overigens geen verplichting maar een advies, al volgen veel Britten het wel op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Restaurants sluiten deuren vanwege personeelstekort door corona: 'Baal ervan'

Het recordaantal meldingen in de app valt in dezelfde week dat er een streep ging door de laatste coronamaatregelen. Maandag beleefde Groot-Brittannië 'Freedom Day'. De nachtclubs gingen weer open, geen mondkapjesplicht meer op veel plekken en ook de afstandsregels werden geschrapt.

Veel medische experts hadden daar grote moeite mee, omdat het aantal besmettingen bij de Britten hard oploopt. Saenen: "Boris Johnson doet wat geen enkel ander land in Europa heeft gedaan. Terwijl de besmettingen toenemen, verder versoepelen."

Loos alarm?

Het verklaart ook de toename van de meldingen in de app. In de lockdown waren treinen en pubs leeg. De kans om een melding te krijgen is groter als je in een volle kroeg of drukke trein zit. Saenen: "In de lockdown kon je nog achterhalen wie het besmette contact geweest moet zijn. Nu weet je niet waar het vandaan komt. Mensen denken nu sneller dat het loos alarm is, en dat is misschien niet terecht." 

Daarnaast zijn er zorgen over het draagvlak van de app. Het vermoeden bestaat dat mensen de app verwijderen, zodat hun werk en inkomen niet in gevaar komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore