Broeikasgassen

'Mannen vervuilen meer dan vrouwen'

22 juli 2021 05:36 Aangepast: 22 juli 2021 10:24
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Mannen zijn in grotere mate verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde dan vrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van Zweedse wetenschappers. Dat zou vooral komen omdat mannen vaker de auto nemen. Daarmee produceren ze meer broeikasgassen.

De onderzoekers vergeleken het uitgavepatroon van vrijgezelle Zweedse mannen en vrouwen (omdat binnen gezinnen geen bruikbare informatie beschikbaar was over individuen). Daaruit kwam naar voren dat de uitgaven van mannen zorgen voor 16 procent meer broeikasgassen dan die van vrouwen.

Het grootste verschil zat hem in het geld dat mannen aan benzine en diesel voor hun auto besteden. 

'Stereotiep'

Volgens de onderzoekers is de manier waarop mannen en vrouwen hun geld uitgeven 'zeer stereotiep'. "Vrouwen geven meer uit aan inrichting van het huis, gezondheid en kleding, en mannen meer aan auto's, uit eten gaan, alcohol en tabak", zegt onderzoeker Annika Carlsson Kanyama tegen The Guardian

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autobranche: 'Meer infrastructuur nodig voor elektrisch rijden'

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het Journal for Industrial Ecology, blijkt verder dat uitgaven aan vakantie verantwoordelijk zijn voor een derde van de broeikasgassen. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Volgens de wetenschappers zou de uitstoot met 40 procent verminderd kunnen worden als autovakanties worden ingeruild voor treinvakanties, en vlees en zuivel zouden worden vervangen door een plantaardig dieet. 

Klimaatbeleid

De onderzoekers vinden het nodig om de verschillen in uitgaven tussen mannen en vrouwen, en de gevolgen daarvan voor het klimaat, te onderzoeken, zodat klimaatverandering met gerichter beleid kan worden aangepakt. 

De gegevens die de onderzoekers gebruikten dateren uit 2012, maar volgens de wetenschappers zou het consumptiegedrag van mannen en vrouwen niet genoeg veranderd zijn om tot andere conclusies te komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uiteenlopende reacties op klimaatplannen EU

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore