Dertig aanklachten

Koppel aangeklaagd voor veroorzaken bosbrand met 'gender reveal party'

22 juli 2021 02:24
Brandweermannen bestrijden het vuur in Californië. Beeld © Getty Images

Een Amerikaans koppel dat verantwoordelijk wordt gehouden voor een enorme bosbrand in de staat Californië, is aangeklaagd voor liefst dertig misdaden. De brand ontstond vorig jaar september door een misgelopen 'gender reveal party', een feestje waarbij het geslacht van een ongeboren baby wordt onthuld.

Het koppel gebruikte een rookbom bij het babyfeestje, die een roze of blauwe kleur moest voortbrengen. De onthulling met het explosief ging compleet mis, met een hevige bosbrand tot gevolg. 

Omgekomen brandweerman

De brand, die begon bij het El Dorado Ranch Park in Yucaipa, verwoestte ruim 9000 hectare aan natuurgebied. Duizenden mensen moesten worden geëvacueerd, vijf woonhuizen en nog eens vijftien andere gebouwen werden verwoest. Tijdens het bluswerk kwam daarbij een 39-jarige brandweerman om het leven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gender reveal party' in Californië eindigt in hevige bosbrand

Het koppel is nu aangeklaagd voor dertig verschillende misdaden, waaronder onvrijwillige doodslag. Dat werd bekendgemaakt door de lokale officier van justitie. Het stel pleitte onschuldig te zijn en moet binnenkort in de rechtbank verschijnen. De twee kunnen 20 jaar gevangenisstraf krijgen. 

Hoge temperaturen

De brand in het Californische gebied begon vorig jaar op 5 september en hield vervolgens 23 dagen aan. Op de dag dat het koppel het feestje organiseerde, was er sprake van een hitte met temperaturen van richting de 50 graden.

Door de hoge temperaturen woedde vorig jaar in Californië een enorm aantal branden die samen een recordaantal van 1,7 miljoen hectare verwoestten. Ook momenteel kampt de staat weer met grote bosbranden. Op sommige plekken wordt daarom een blustrein ingezet, zoals te zien is in deze video:  

Aan boord van de blustrein: wanhopige strijd tegen bosbranden VS

In de Verenigde Staten wordt weer een harde strijd geleverd tegen de bosbranden. In Californië zet men een blustrein in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore