Ruim 45.000 gevallen

Zwarte schimmel eist duizenden levens in India

21 juli 2021 21:30
Een patiënt geïnfecteerd met zwarte schimmel Beeld © EPA

Meer dan 4300 mensen in India zijn overleden aan de ziekte mucormycosis, ook wel zwarte schimmel genoemd. Het is een zeldzame infectieziekte die vaak dodelijk is, en wie overleeft heeft grote kans op zware verminkingen. Er zijn nu ruim 45.000 gevallen bekend in het land.

Dit meldt de Indiase minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya. 

"Waar de schimmel komt, rot het vlees weg", legt de Indiase KNO-arts Atul Mittal uit. De sporen van de schimmel komen in het lichaam via de neus, mond of ogen. "Hoe dat in zijn werk gaat? De bloedtoevoer naar het gebied neemt af. En als de bloedtoevoer afneemt, wordt het dood vlees."

Gevoelloosheid en zwellingen

Mensen die geïnfecteerd raken, kunnen te maken krijgen met gevoelloosheid in het gezicht, zwellingen of een bloedneus. Sommigen gaan ook onscherp zien of verliezen het gezichtsvermogen helemaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horrorziekte slaat toe in door corona getroffen India

Voornamelijk mensen met een verzwakt immuunsysteem raken geïnfecteerd met de schimmel. Het gaat dan om diabetici, kankerpatiënten en hiv- en aidspatiënten. Maar ook om coronapatiënten die zijn behandeld met steroïden. 

Antischimmelinjectie

Steroïden verminderen de ontstekingen die in de longen zijn ontstaan door het coronavirus, maar ze verminderen ook de immuniteit en verhogen de bloedsuikerspiegel. De artsen denken dat dat ertoe leidt dat deze coronapatiënten vatbaarder zijn voor de schimmel. 

Het enige medicijn tegen de zwarte schimmel zou volgens de artsen een antischimmelinjectie zijn.

Coronapatiënten in India geïnfecteerd met zwarte schimmel Coronapatiënten in India geïnfecteerd met zwarte schimmel

Ook al is het een zeldzame aandoening, de ziekte kwam altijd al voor in India. Wereldwijd vindt de helft van alle infecties met zwarte schimmel plaats in dat land. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het vochtige klimaat, maar ook met het grote aantal diabetespatiënten.

Behandeling geeft grotere overlevingskans

Zonder behandeling overlijdt 80 tot 90 procent van de mensen in India die een infectie met zwarte schimmel oplopen. Volgens Indiase artsen sterft een deel van de geïnfecteerden voor ze een ziekenhuis bereiken. Wie wel wordt behandeld, heeft een veel grotere kans om te overleven. Maar ook van hen komt 30 tot 40 procent om het leven.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore