200 mm in een uur

Overstromingen door regen in China, reizigers vast in ondergelopen metro's

21 juli 2021 03:06 Aangepast: 21 juli 2021 07:06
Een ondergelopen metro met passagiers daar nog in.

In de Chinese provincie Henan is in een uur tijd net zoveel regen gevallen als in drie dagen in het overstroomde gebied in Duitsland. Die enorme hoeveelheden water – in de stad Zhengzhou viel 200 millimeter regen in een uur – zorgde ervoor dat mensen vast kwamen te zitten in de ondergelopen ondergrondse metro. Zeker 12 mensen kwamen daar om het leven.

In de zwaarst getroffen gebieden van Duitsland viel in drie dagen 182 millimeter. In Zhengzhou zijn mensen vast komen te zitten in auto's en in metro's. 10.000 inwoners zijn geëvacueerd in de provincie waar 94 miljoen mensen wonen.

Op beelden op Twitter zijn ondergelopen straten te zien waarin auto's drijven. Ook zijn er beelden van reizigers die tot hun borst in het water staan in metrowagons. In de stad Zhengzhou wonen 10 miljoen mensen. De stad ligt aan de Gele Rivier, de langste rivier in China.

Volgens de lokale autoriteiten bevonden de twaalf mensen van wie tot nu toe bekend is dat ze om het leven zijn gekomen zich allen in de metro. Honderden ernstig zieke patiënten in een academisch ziekenhuis moesten in veiligheid worden gebracht.

De regio had de afgelopen dagen al te maken met felle stormen en dit regenseizoen is aanmerkelijk natter dan in andere jaren. Treinen rijden niet, wegen zijn afgesloten en vluchten zijn opgeschort. 

Oprukkende steden

Overstromingen zijn in China niet ongebruikelijk tijdens het regenseizoen. Maar door de oprukkende steden en het verlies aan landbouwgrond leven steeds meer mensen in de door water bedreigde gebieden.

Meteorologen verwachten dat de stortbuien morgen afnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heftige overstroming in Duitsland: huizen weggevaagd, doden en vermisten

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore