Ga naar de inhoud
Toeristische ruimtereis

Nederlandse Oliver (18) veilig terug na ruimtevlucht met Jeff Bezos: 'Was geweldig'

De ruimtereizigers stappen uit de capsule na hun vlucht, links Oliver. Beeld © AFP

De toeristische ruimtereis van de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is voorbij. De capsule waar hij in zat, landde ruim 10 minuten na de lancering veilig in Texas, hangend aan parachutes. "Heel erg bedankt, dat was geweldig", waren zijn eerste woorden na terugkeer op aarde.

Het vaartuig kwam tot een hoogte van 107 kilometer boven de aarde. Daarmee heeft Daemen de dampkring verlaten. Dat maakt hem de jongste astronaut ooit. Hij is ook de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest.

Bekijk hier beelden van de succesvolle lancering en terugkeer:

Zo ging de 18-jarige Oliver de ruimte in

01:18
Zo ging de 18-jarige Oliver de ruimte in.

Kromming aarde

Op die hoogte zien astronauten de sterren, de kromming van de aarde en de rand van de atmosfeer. Tijdens de vlucht was veel gejuich en gegil te horen vanuit de capsule.

In het ruimtevaartuig zaten ook de rijkste mens op aarde, Jeff Bezos, en zijn broer Mark, en de 82-jarige Wally Funk. Zij is de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest.

Oliver
Lees ook:
Oliver (18) uit Tilburg mag mee met Bezos, wordt jongste astronaut ooit

Kritiek op ruimtereizen van miljardairs

Het klimaat betaalt de prijs voor de strijd om de ruimtetoerist tussen Jeff Bezos, Richard Branson en Elon Musk, vindt Greenpeace. "De uitstoot van een ruimtereis is 278 keer zo groot als de gemiddelde uitstoot van een wereldburger in een heel jaar. Het zijn megalomane egotrips", aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Oxfam Novib noemt het fenomeen van het ruimtereizen 'bizar, gezien de uitdagingen waar de wereld voor staat, van extreme ongelijkheid tot de klimaatcrisis'. Oxfam vindt dat de extreme ongelijkheid op de wereld uit de hand is gelopen. Volgens de organisatie is de rijkdom van de tien rijkste miljardairs ter wereld in 2020 ondanks de coronacrisis enorm toegenomen. Het zou gaan om zoveel geld dat daarmee iedereen ter wereld zou kunnen worden gevaccineerd en voor iedereen de terugval in armoede als gevolg van de coronacrisis te voorkomen zou zijn.

Vader is rijke ondernemer

Voorafgaand aan de reis zei Daemen dat het 'de ultieme droom' is voor zo veel mensen om naar de ruimte te gaan. Bezos maakte vorige week bekend dat Daemen mee mocht op de vlucht. Het plekje aan boord was eigenlijk voor 23 miljoen euro verkocht aan een hoogste bieder op een veiling, maar die bleek niet te kunnen.

Daarom viel de keus op Daemen als vervanger. De vader van Oliver is een rijke ondernemer, die bij de veiling een plek tijdens de tweede vlucht van Blue Origin bemachtigde. Hoeveel hij daarvoor betaalde, wil Blue Origin niet bekendmaken.