'Vandaag huilen we om jou'

Jongen (13) die huilde om Tourzege Bernal doodgereden

20 juli 2021 13:00
Julián ziet Egan Bernal de Tour winnen. Beeld © ANP

Julián Gómez, de jongen die huilde toen Egan Bernal de Tour won, is overleden. De Colombiaanse jeugdwielrenner stal in 2019 met zijn vreugdetranen de harten van veel wielerfans. Hij werd tijdens een trainingsrit in Colombia aangereden door een vrachtwagen en overleed ter plaatse.

"Vandaag huilen we om jou, de echte trots van mijn land," schrijft Egan Bernal op Instagram. De Colombiaan won in 2019 de Tour de France. Tussen alle mensen die hem in Colombia op tv zagen winnen, viel Julián Gómez op: een jongen met een wielerhelm en tranen van vreugde.

Op slag dood

Julián had graag in Bernals voetsporen willen treden, maar afgelopen zondag werd hij tijdens een training doodgereden door een vrachtwagen. De jeugdwielrenner was 13 jaar.

De vrachtwagenchauffeur is aangeklaagd, maar mag zijn proces in vrijheid afwachten omdat hij niet te snel reed en niet onder invloed was. Het ongeluk gebeurde ten noorden van de hoofdstad Bogóta. 

Juliáns meefietsende oom zag het ongeluk gebeuren. Tegen Colombiaanse media vertelt hij dat de chauffeur ruzie maakte met Juliáns fietsgroepje. De chauffeur maakte, aldus de oom, toeterend duidelijk dat hij niet gediend was van fietsers op de rijbaan.

"Hij kwam zo dicht bij ons met z'n vrachtwagen dat Julián nerveus werd, zijn evenwicht verloor en onder de wielen terechtkwam," vertelt Juliáns oom. "Hij was op slag dood."

'Domme chauffeur'

De dood van de jeugdwielrenner komt hard aan in de Colombiaanse wielerwereld. "Vandaag vertrek je, zonder dat je de dromen die je had, kon vervullen", schrijft jeugdcoach Fabio Rodriguez. "Een stomme chauffeur neemt je leven. Mijn hart is gebroken door je vroege vertrek. Het enige wat ik kan doen, is zeggen dat ik je voor altijd zal missen."

 Julián op een muurschildering met zijn idool Egan Bernal. Julián op een muurschildering met zijn idool Egan Bernal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore