Ga naar de inhoud
Mogelijke opvolger Merkel

Ophef over lachende premier in Duits overstromingsgebied

Laschet lacht, terwijl de Duitse president de slachtoffers van de overstromingen moed inpraat. Beeld © AFP

Een pijnlijke fout van Armin Laschet, de mogelijke opvolger van Angela Merkel. De Duitse politicus, ook premier van de zwaar getroffen deelstaat Noordrijn-Westfalen, stond hard te lachen terwijl president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven betuigde voor de slachtoffers van de watersnoodramp. Laschet heeft excuses aangeboden.

Meer dan 150 doden en meerdere verwoeste dorpen en steden: Duitsland gaat gebukt onder de hevigste overstromingen in jaren. Nu het ergste achter de rug lijkt, trekken politici naar het rampgebied in het westen van Duitsland om de schade te bekijken en steun te betuigen.

Onder hen zijn de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Merkel. "Het is schrikbarend", zei de bondskanselier. "In de Duitse taal is er geen woord voor de verwoesting die hier is aangericht."

#Laschetlacht

Na het persmoment van Steinmeier ging het vooral over Armin Laschet, de premier van deelstaat Noordrijn-Westfalen, het gebied waar de ramp heeft plaatsgevonden. Want Laschet stond te lachen. De beelden gaan viral onder de hashtag #Laschetlacht.

De deelstaatpremier krijgt veel kritiek. Zo noemt een politicus van de sociaaldemocratische SPD het 'schandalig en onfatsoenlijk'. De krant Bild schreef: 'Laschet lacht, terwijl Duitsland huilt.'

Mogelijk bondskanselier

Laschet is leider van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. Zij stopt na de verkiezingen in september. Dat betekent dat Laschet, als de CDU de grootste partij blijft, een goede kans maakt om de nieuwe bondskanselier te worden. Hij heeft intussen excuses aangeboden.

Waarom Laschet stond te lachen, is niet bekend.

Het ergste lijkt in het westen van Duitsland voorbij, maar dat geldt niet voor heel Europa. In het Oostenrijkse Salzburg gaat het water nu juist tekeer. Op beelden is te zien hoe heftig het daar is:

Of er in Salzburg slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.

Bekijk ook: Dagmar keek de dood in de ogen bij de overstromingen

01:59
De Duitse Dagmar Baltes (63) woont pal naast het riviertje de Ahr, dat haar wijk bijna compleet heeft verwoest. Aan onze verslaggever Silvia Brens vertelt ze hoe ze de dood in de ogen heeft gezien. "Ik dacht: we gaan het niet overleven."