President deelt foto

Darmobstructie oorzaak van Bolsonaro's tiendaagse hikaanval

16 juli 2021 18:55 Aangepast: 16 juli 2021 19:01
Jair Bolsonaro deelt een foto vanuit het ziekenhuis in São Paulo. Beeld © AFP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt nog steeds in het ziekenhuis na een tiendaagse hikaanval. De oorzaak van die hik is nu duidelijk: darmobstructie. Een foto van de president laat zien dat het niet zomaar even een ziekenhuisbezoek is.

De hik, iedereen kent het wel: irritant, maar toch niet echt levensbedreigend. Tenzij die hik dagenlang aanhoudt. Dan is het raadzaam het even te laten checken. Dat deed ook de Braziliaanse president Bolsonaro. Een ziekenhuisbezoek was onvermijdelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Braziliaanse president Bolsonaro in ziekenhuis na tien dagen hik

Volgens Braziliaanse media heeft de president last van darmobstructie. Zijn darmen duwen als het ware tegen andere delen van het lichaam aan. En dat veroorzaakt de hik.

Medische geschiedenis

Ook dat klinkt nog steeds niet al te ernstig. Een foto van de president zelf doet anders vermoeden. Bolsonaro is in het ziekenhuis aan allerlei apparaten gekoppeld. Maar volgens Braziliaanse media zou hij goed herstellen. Waarschijnlijk wordt hij extra in de gaten gehouden vanwege zijn medische geschiedenis.

In 2018 werd Bolsonaro namelijk neergestoken terwijl hij campagne voerde voor het presidentschap. Hij herstelde, maar had daar wel een paar buikoperaties voor nodig.

Bolsonaro werd op campagne neergestoken:

In Brazilië is een presidentskandidaat neergestoken. Bolsonaro is met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Hij is geopereerd en zijn situatie is stabiel.

En dan corona, het virus dat hij eigenlijk ontkent, maar wel heeft gehad. Hoe die ziekte bij hem is verlopen en wat hij eraan over heeft gehouden, is onbekend. Maar volgens de president was het ook bij hem niet meer dan een griepje.

535.000 coronadoden

Daarom besloot Bolsonaro zich ook niet te laten vaccineren. Maar met ruim 535.000 coronadoden in Brazilië keldert zijn populariteit. Zijn gezondheidsproblemen komen dan ook niet op een handig moment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Falende corona-aanpak Brazilië kan president Bolsonaro zijn baan kosten

Even terug naar die problemen. Bolsonaro noemt corona of de steekpartij uit 2018 niet als mogelijke oorzaken van zijn toch wel vervelende hik. Nee, in plaats daarvan zou de oorzaak schuilen in een tandimplantaat. En dan specifiek de medicatie die hij moest nemen na die gebitsoperatie begin juni. Die zou zorgen voor de hik.

Officieel is niet bekend wanneer Bolsonaro uit het ziekenhuis wordt ontslagen, maar zelf verwacht hij dat hij vandaag naar huis mag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore