Ga naar de inhoud
Officieel risicogebied

Duitsers weren Nederlanders: dit moet je weten over de nieuwe maatregelen

Het concertgebouw in Berlijn. Beeld © ANP

Duitsland bestempelt Nederland vanaf aanstaande zondag als risicogebied. In verband met de oplopende coronabesmettingen gelden er vanaf dan nieuwe maatregelen voor wie naar het land reist.

Kun je dan nog wel op vakantie naar Duitsland? Ja, kortgezegd zitten mensen die volledig gevaccineerd zijn goed. Zij kunnen nog steeds Duitsland in en uit en hoeven niet in quarantaine. Voor hen zijn de maatregelen dus niet gewijzigd.

Negatieve test

Wie nog niet klaar is met vaccineren, moet rekening houden met een aantal zaken. Wil je op vakantie naar Duitsland, dan moet je je reis van tevoren registreren bij de Duitse autoriteiten.

Als je vervolgens een negatieve coronatest kunt laten zien, óf kunt aantonen dat je recent hersteld bent van het coronavirus, mag je gewoon het land in. Kun je dit niet, dan geldt er een quarantaineplicht van tien dagen. 

Nederland
Lees ook:
Nederland kleurt vandaag rood: zo reageren andere landen

"De angst in Duitsland was dat de grens helemaal dicht zou gaan", zegt Derk Marseille. Hij woont in Berlijn en runt nieuwswebsite Duitsland Nieuws. "Dat is nu niet gebeurd, omdat er eigenlijk een nieuwe categorie landen bij is gekomen. Voorheen had je hoogrisicolanden met strenge maatregelen en landen zonder risico. Nu is er een groep bijgekomen die wél hoog risico zijn, maar toch met milde maatregelen. Nederland, Denemarken en Griekenland zijn nu zulke landen."

Sneltest is genoeg

Eigenlijk is er voor Nederland vanuit Duitsland gezien dus niet heel veel veranderd. "Het enige nieuwe is de test die je moet doen als je nog niet volledig gevaccineerd bent", zegt Marseille. "Maar een sneltest is genoeg en die kun je hier op elke straathoek halen." Dat ondervond ook correspondent Jeroen Akkermans, zoals te zien is in deze video:

Duitsers in de rij voor kroeg met horeca-sneltest

01:58
In Duitsland kun je je sinds kort op zo'n beetje iedere straathoek laten testen op corona.

Duitsers mogen zelf ook nog steeds gewoon naar Nederland. Voor hen gelden bij terugkomst dezelfde regels als voor Nederlanders die naar Duitsland komen: óf een dubbele vaccinatie, óf een coronatest, óf bewijs dat je bent hersteld van het virus.

Ondanks dat het dus nog steeds kan, verwacht Marseille toch dat sommige Duitsers hun vakanties in Nederland zullen annuleren. "Ik denk dat de Nederlandse campings daar we last van zullen krijgen."