Ga naar de inhoud
Overstromingen

Zeker 81 doden door noodweer in Duitsland, honderden mensen vermist

In het dorp Schuld werden complete huizen weggevaagd door het water. Beeld © ANP

Het dodental van het noodweer in het westen van Duitsland is verder toegenomen. De Duitse autoriteiten melden dat zeker 81 mensen zijn omgekomen bij de overstromingen. Honderden mensen zijn nog vermist.

Verschillende rivieren traden in Duitsland buiten hun oevers, waardoor meerdere dorpen en steden onder water kwamen te staan. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Velen zochten bescherming tegen de overstromingen op bomen en daken van huizen. Reddingswerkers brachten mensen in veiligheid met boten en helikopters.

"We hebben nog nooit zo'n ramp meegemaakt. Het is echt slopend" zei premier Malu Dreyer van de deelstaat Rijnland-Palts.

Ziekenhuis geëvacueerd

Mensen zijn om het leven gekomen in ondergelopen kelders en er verongelukten zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties. Ook het gebied Ahrweiler in Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Daar zijn woningen verwoest in de plaats Schuld en overleden zeker achttien mensen. Dat zie je in deze video:

Noodweer buurlanden: mensen vluchten dak op, terwijl huizen instorten

02:46
Het noodweer laat ook in Duitsland en België een spoor van vernieling achter. Het water is zo krachtig dat hele huizen zijn weggeslagen.

De zware regenval zorgde ook voor overstromingen in steden als Keulen, Hagen en Trier. In Leverkusen moest een ziekenhuis worden geëvacueerd en in Wuppertal liepen kelders onder water.

In Bad Neuenahr-Ahrweiler werden gisteravond ongeveer 1300 mensen vermist, meldde het stadsbestuur donderdag. Een woordvoerster van de stad in de deelstaat Rijnland-Palts zei dat het mobieletelefoonnetwerk was uitgevallen en dat veel mensen daarom onbereikbaar waren.

In
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:
In paar uur tijd 200.000 euro gedoneerd op giro 777 voor Limburg

Duizenden inwoners werden geëvacueerd en moesten de nacht doorbrengen op noodopvanglocaties. Volgens energieleverancier Eon zaten donderdag zo'n 165.000 mensen in het westen van Duitsland zonder stroom.

Helikopters

De hulpdiensten worden ondersteund door 850 militairen, die gepantserde voertuigen gebruiken om wegen vrij te maken die zijn geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze donderdag president Biden ontmoet, geschokt op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: Limburg rampgebied, rijksoverheid betaalt mee aan schade
Bron: RTL Nieuws / ANP