Extreem weer

Noodweer teistert Belgische stad Luik: oproep om stad te verlaten

15 juli 2021 16:07 Aangepast: 15 juli 2021 16:46
Het noodweer zorgt voor gigantische problemen in Luik. Beeld © AP

Het noodweer blijft ook de Belgische stad Luik teisteren. De waarnemend burgemeester roept toeristen en inwoners op om de stad te verlaten. Verwacht wordt dat het waterpeil van de Maas nog zo'n anderhalve meter verder stijgt.

Inmiddels rijden politiewagens rond om de boodschap over te brengen. Het ontruimingsbevel is vooral bedoeld voor mensen die rond de oevers van de Maas en in het stadscentrum wonen. Hetzelfde geldt voor mensen van buiten Luik, die werken in de stad of er te gast zijn. 

Wie de stad niet tijdig kan verlaten, wordt dringend geadviseerd om zich in veiligheid brengen op ten minste een eerste of tweede verdieping. Winkeliers worden verzocht om hun winkels vanaf 15.00 uur te sluiten.

Veel slachtoffers in Duitsland

Het noodweer heeft ook rampzalige gevolgen in Duitsland: op verschillende plekken zijn zeker 42 doden gevallen door het noodweer. Ook worden nog vijftig tot zeventig mensen vermist in de populaire vakantieregio de Eifel. Onder meer bij het dorp Schuld, waar meerdere huizen zijn ingestort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 42 doden en tientallen vermisten door noodweer in de Duitse Eifel

Luik ligt zo'n dertig kilometer ten zuiden van Maastricht aan de Maas. Die rivier is volgens de Belgische omroep VRT buiten haar oevers aan het treden door de regen die afgelopen nacht en vanochtend in extreme hoeveelheden is gevallen in de regio.

'Ze zijn in paniek'

Een geëmotioneerde man vertelt tegen de omroep hoe hij niet bij zijn vrouw en zoontje van drie jaar oud kan komen die nog thuis vast zitten. "Ik kan niets doen, ze zitten geblokkeerd. Ze zijn in paniek", zegt hij.

Voor de komende uren wordt meer regen verwacht in het oosten van België. "In de provincies Luik en Limburg gaat het om 10 tot 30 liter per vierkante meter tussen nu en 2 uur volgende nacht", zegt weerman David Dehenauw tegen het Belgische dagblad De Morgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Rampzalige toestand' in België door extreme regenval: zes doden

Zes doden en veel schade

Eerder op donderdag werd bekend dat het noodweer aan zeker zes mensen het leven heeft gekost. In de stad Verviers in de provincie Luik werden vier lichamen gevonden, in Aywaille kwam een man om in zijn kelder en in Eupen verdronk een 22-jarige jongen die even daarvoor met een zwemband in het snelstromende water was gesprongen.

Naast alle slachtoffers zijn op diverse plekken in het land huizen en panden zwaard beschadigd. In het zwaar getroffen dorp Pepinster, eveneens in de provincie Luik, zijn zeker tien huizen ingestort en moesten mensen worden gered van hun daken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore