Overstromingen

Nederlanders vast in Belgisch appartement door overstromingen: 'Onvoorstelbaar'

15 juli 2021 15:31
Beeld vanuit het raam van het appartement van Marjan en Carry.

Marjan (59) en Carry (60) waren gisteren in het Belgische Theux, net onder Luik, toen het begon te regenen. De twee zijn met de fiets vanuit Zwolle onderweg naar het zuiden van Europa. Ze kamperen, tenzij het regent, dan slapen ze 'onder een stenen dak'. Geen slecht idee deze dagen, want het dorp kwam onder water te staan. Nu zitten ze vast in een appartementje op de eerste verdieping.

Theux ligt in een dal onder de rook van Luik. Door de enorme regenbuien stroomt het water door de straten. "De ravage hier is verschrikkelijk", vertelt Marjan. "Er dreven auto's en koelkasten door de straten. Het is onvoorstelbaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niels met gezin geëvacueerd van camping: 'Net 3 dagen bijgeboekt'

Weinig water en eten

De twee Nederlanders konden door het hoge water hun appartement op de eerste verdieping niet meer verlaten. En daar hadden ze geen rekening mee gehouden. "We hadden alleen maar twee bidons met water en vijf koekjes. Dat was het." Ook de elektriciteit was uitgevallen.

Inmiddels is het water aan het zakken, vertelt Marjan. Maar dat is slechts tijdelijk. "De brandweer kwam langs. Zij boden aan om ons mee te nemen, want het water gaat vanavond weer stijgen. Er worden vanmiddag zware regenbuien verwacht."

Fietsen kapot?

Marjan en haar man besloten toch te blijven. "Anders liggen we in een sporthal, dan ben ik liever hier. Ze hebben ons een zak brood gegeven en wat flessen water. En we hebben een campinggasje. Daarmee redden we het wel tot morgen."

Morgen daalt het water waarschijnlijk weer. Of de vakantie van de twee dan doorgaat, zien ze dan. "Onze fietsen staan in de garage. Die is ook ondergelopen. In de garage stond ook een auto, die is gaan drijven. Het is afwachten of onze fietsen nog heel zijn. Dat zien we morgen."

Marjan en haar fiets. Marjan en haar fiets.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore