Water tot aan de oksels

'Rampzalige toestand' in België door extreme regenval: zes doden

15 juli 2021 12:28 Aangepast: 15 juli 2021 14:01
In delen van Luik zijn straten en huizen volledig onder water komen te staan. Beeld © Belga/ANP

In meerdere Belgische provincies heeft het noodweer voor enorme wateroverlast gezorgd. Zeker zes mensen zijn omgekomen en veel huizen zijn zwaar beschadigd.

In de oostelijke provincies Limburg, Luik, Luxemburg, en ook het meer centraal gelegen Vlaams-Brabant zijn zwaar getroffen door de regen.

Aan de rivier de Vesder in het dorp Pepinster vlakbij Luik zijn een tiental huizen ingestort als gevolg van de overstromingen, meldt de Belgische omroep VRT. Op diverse foto's is te zien hoe mensen op daken wachten op hulp. In Wallonië is het gevaar op overstromingen erg groot en is code rood uitgeroepen.

Jongen in Eupen verdrinkt 

Tot dusver is bekend dat er zes doden te betreuren zijn. Een van hen, een jongen van 22 jaar, stierf volgens Het Laatste Nieuws nadat hij met een zwemband in het snelstromende water was gesprongen. Zijn levenloze lichaam werd later in een beek teruggevonden. In Aywaille kwam een man van 50 jaar om in zijn ondergelopen kelder.

Donderdagmiddag werden vervolgens vier lichamen gevonden in de stad Verviers in de provincie Luik. Over deze slachtoffers zijn vooralsnog geen verdere details bekendgemaakt.

'Uren in het water' 

Ook elders in het land is de wateroverlast groot. "De toestand is rampzalig", zegt burgemeester Jo Roggen van het dorp Geetbets in Vlaams Brabant tegen VRT. "We staan al enkele uren in het water en het ziet er niet naar uit dat dat meteen gaat verbeteren." 

Volgens de Belgische premier Alexander De Croo wordt alle beschikbare noodhulp ingezet, waaronder die van het leger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore