Extreem weer

Zeker 42 doden en tientallen vermisten door noodweer in de Duitse Eifel

15 juli 2021 15:05 Aangepast: 15 juli 2021 16:40
Een luchtfoto laat de verwoesting zien in het Eifeldorp Schuld in het westen van Duitsland. Beeld © AP

In Duitsland zijn op verschillende plekken zeker 42 doden gevallen door het noodweer. Ook worden nog vijftig tot zeventig mensen vermist in de populaire vakantieregio de Eifel. Onder meer bij het dorp Schuld, waar meerdere huizen zijn ingestort.

Dat meldt de Duitse krant Bild. Met name de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn zeer zwaar getroffen door regenval en overstromingen. Zo veranderden op meerdere plaatsen de straten en pleinen in stromende rivieren en liepen in tal van dorpen kelders en benedenverdiepingen van huizen onder water.

Verdronken

In de regio Ahrweiler vielen zeker vier doden gevallen door het noodweer. Een van de dodelijke slachtoffers, een vrouw in de plaats Heimersheim, zou zijn verdronken in haar kelder, meldt de regionale omroep SWR. Ook in Keulen stierven volgens Bild een 72-jarige vrouw en een 54-jarige man in hun ondergelopen kelders.

De krant Süddeutsche Zeitung meldt dat op woensdag twee brandweermannen om het leven zijn gekomen in de regio Sauerland. Het gaat om een man van 46 jaar die net een slachtoffer had gered maar vervolgens in het water belandde, en een man van 52 jaar die viel tijdens het werken bij een elektriciteitscentrale.

Vast op daken

Volgens de politie zaten donderdagochtend in de regio nog veel mensen vast op het dak van hun huis, waarvan sommigen dreigden in te storten. Het zou op dit moment gaan om zo'n vijftig mensen, schrijft de politie op Twitter.

Reddingsoperaties zijn in meerdere plekken opgezet, onder meer met helikopters. Ook de stad Mayen is getroffen door zware regenval en stroming. De brandweer en andere hulpdiensten waarschuwen voor dodelijk gevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck lijken grotendeels droog te blijven

De Eifel staat net als Zuid-Limburg bekend om zijn heuvels, die daar oplopen tot bijna 750 meter. Het uitgestrekte natuurgebied is populair onder wandelaars en fietsers. De Eifel ligt naast een stukje in België voor het grootste deel in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts.

Het dorp Darnau in Rijnland-Palts, gelegen in een dal van de overstroomde rivier de Ahr, staat inmiddels zelfs volledig onder water.

Een landweg tussen Rittersdorf en Nattenheim is overstroomd. Een landweg tussen Rittersdorf en Nattenheim is overstroomd.

Ten zuiden van de Eifel is de Nims, een zijriviertje van normaal gesproken zo'n twee meter breed, uitgelopen tot zo'n tweehonderd meter breed.

Op tal van plekken in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts heeft het ruim 24 uur lang zwaar geregend en is de situatie kritiek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore