Tuchtcollege voor Poolse rechters

Beladen oordeel: Poolse rechter negeert uitspraak Europees Hof

14 juli 2021 18:20 Aangepast: 14 juli 2021 18:32
De Poolse en de Europese vlag Beeld © Getty Images

De hoogste Poolse rechter heeft opdracht gegeven een uitspraak van het Europees Hof te negeren. Die gaat in tegen de Poolse grondwet, vindt het Constitutioneel Tribunaal. Dat oordeel kan grote gevolgen hebben voor de Europese rechtsorde, want het Europees Hof heeft in principe het laatste woord.

Het conflict tussen het Europees Hof in Luxemburg en de rechter in Polen draait om de invoering van een tuchtcollege voor Poolse rechters. Volgens het Europees Hof dreigen rechters in Polen niet langer onafhankelijk hun werk te kunnen doen door het tuchtcollege.  

Daarom gaf het Europees Hof opdracht het college voorlopig niet in te voeren en doet daarover donderdag definitief uitspraak. Maar volgens het Poolse Constitutioneel Tribunaal gaat het Luxemburgse hof daar helemaal niet over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Polen wil eind aan bemoeienis EU: 'Fundamenteel keerpunt'

Voor alle EU-landen geldt in principe: het Europese recht weegt het zwaarst bij besluiten. Dat houdt in dat uitspraken van het Europees Hof van Justitie bindend zijn en voorrang hebben op het nationale recht. 

Maar daar wilde Polen dus van af. Het Hof bekeek daarom, op verzoek van de premier, of niet de grondwet zelf leidend moet zijn bij de rechtmatigheid van besluiten.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore