Formulier of niet?

Met het gezin naar het buitenland? Deze coronaregels gelden voor kinderen

14 juli 2021 18:57 Aangepast: 14 juli 2021 21:33
Beeld © ANP

Ga je met het gezin de grens over? Per land willen de leeftijden waarop alle coronaregels gelden nogal eens verschillen. Wij hebben de coronaregels voor kinderen in een aantal landen op een rijtje gezet.

Duitsland: mondkapje vanaf 6 jaar

Ons buurland staat op groen, dus in principe zijn er geen inreisbeperkingen. ''Het gaat in Duitsland beter dan in Nederland. Ook hier is versoepeld, maar zijn ze een stuk voorzichtiger gebleven'', zegt correspondent Jeroen Akkermans. ''Er gelden geen specifieke regels voor kinderen.'' 

Maar die gelden wel voor mensen die met het vliegtuig komen: dan moet iedereen vanaf 6 jaar oud een bewijs van vaccinatie, negatief testresultaat of herstelbewijs kunnen laten zien.

Daarnaast moet iedereen vanaf 6 jaar in het ov, winkels en openbare gebouwen een goedgekeurd medisch mondmasker dragen. 

Spanje: gezondheidsformulier vanaf 5 jaar 

Een vakantie in Spanje is wat beperkter, want het vasteland kleurt oranje. Het advies is om alleen erheen te gaan als het noodzakelijk is. De Balearen en Canarische eilanden hebben een gele kleurcode. Voor die plekken hoef je geen testbewijs te laten zien en ook niet in quarantaine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bang voor code rood: vakantiegangers bellen reisorganisaties plat

Ga je toch met z'n allen naar het vasteland? Dan moet iedereen vanaf 12 jaar oud een vaccinatiebewijs, negatief testresultaat of herstelbewijs kunnen laten zien. Dat geldt ook bij terugkomst in Nederland. Er geldt in dat geval geen quarantaineplicht.

Let op als je met het vliegtuig of met de boot naar Spanje reist: dan moet iedereen ouder dan 5 jaar vooraf een digitaal gezondheidsformulier invullen.

Kinderen en volwassenen vanaf 6 jaar oud moeten op de meeste binnenlocaties en in het ov een mondkapje dragen. 

Frankrijk: eenmaal in het land weinig restricties onder de 18 

Om het land in te komen, moet iedereen vanaf 11 jaar oud een vaccinatie- of testbewijs kunnen laten zien. Vanaf dezelfde leeftijd geldt er een mondkapjesplicht in het ov en in afgesloten gebouwen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik wil gewoon vakantie vieren in Frankrijk, is dat zo erg?'

''Voor jongeren tot en met 17 jaar gelden weinig restricties als ze eenmaal in het land zijn'', zegt correspondent Eveline Bijlsma. Want voor volwassenen worden de regels binnenkort een stuk strenger. Vanaf 21 juli moeten zij een gezondheidspas laten zien in musea, bioscopen en attractieparken. Vanaf 1 augustus geldt dat ook voor bijna alle openbare plekken, zoals cafés, restaurants (ook op het terras) en winkelcentra.  

Die gezondheidspas is dezelfde als waarmee je het land binnenkomt: het gele boekje of de QR-code van de CoronaCheck-app mag dus ook. Wie geen vaccinatiebewijs heeft en er wel op uit wil gaan, zal zich om de 48 uur moeten laten testen. Voor de jongeren gaan de strengere regels pas 30 augustus in. ''Opmerkelijk hoe dat is gegaan'', vindt Bijlsma. ''Maandag werden de nieuwe regels voor iedereen aangekondigd, de dag erna werden ze voor jongeren alweer aangepast. Er kwam veel protest van Franse ouders die hun vakantie naar de knoppen zagen gaan.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk wil 'vakanties niet bederven': coronaregels aangepast

Sinds vorige week moeten buitenlandse toeristen in Frankrijk zelf voor hun tests betalen. Een PCR-test kost 44 euro, een sneltest ongeveer 25 euro.   

België: formulier vanaf 12 jaar

Bij onze zuiderburen is het een stuk eenvoudiger. Je hoeft er geen vaccinatie- of testbewijzen te laten zien bij binnenkomst. Wel moet iedereen die langer dan 48 uur blijft het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Kinderen onder de 12 jaar kunnen worden geregistreerd op het formulier van hun ouders. Een mondkapje is verplicht in winkels en het ov, ook vanaf 12 jaar.

Italië: mondkapje vanaf 6 jaar

Vliegreizigers moeten in Italië vanaf 6 jaar oud een testbewijs kunnen tonen. Ga je met de auto of trein, dan hoeft dat niet, mits je al minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd bent. Een mondkapje is vanaf 6 jaar oud verplicht in het ov en in alle binnenlocaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onterecht ontslag voor man die vakantie vierde in 'oranje' Italië

''Ook hier nemen de coronazorgen toe'', vertelt Italië-correspondent Anouk Boone. ''Er is een lichte stijging in het aantal besmettingen, vooral onder de jeugd. De regering overweegt om – in navolging van onder meer Frankrijk – de regels weer aan te scherpen. Denk dan aan het invoeren van de in Italië zogenoemde Green Pass om bars en restaurants te bezoeken.''

Momenteel is die groene pas al verplicht in Italië voor deelname aan grotere evenementen. Ook dan geldt die voor kinderen vanaf 6 jaar oud.

Portugal: coronabewijs vanaf 12, mondkapje vanaf 10 jaar

Bij binnenkomst in Portugal moeten vliegreizigers en niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar verplicht een negatief testbewijs of herstelbewijs meenemen. Een mondkapje is verplicht vanaf 10 jaar, op de meeste plekken binnen en soms ook buiten, als het niet mogelijk is om twee meter afstand te houden.

Ook hier stijgen de besmettingen flink. Daarom geldt op sommige plekken, waaronder Lissabon, Porto en de Algarve, een avondklok tussen elf uur 's nachts en vijf uur 's ochtends.

Vanaf 12 jaar oud is een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat ook nodig om bij hotels in te checken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore