Ga naar de inhoud
Regels kinderen

Frankrijk wil 'vakanties niet bederven': coronaregels aangepast

Nederlandse vakantiegangers onderweg naar het zuiden. Beeld © ANP

Niet-gevaccineerde jongeren hoeven zich toch niet iedere 48 uur te laten testen als ze in Frankrijk naar een bar, restaurant of museum willen. Voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar worden de aangescherpte regels voorlopig opgeschort, heeft de Franse minister Olivier Véran van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Frankrijk had afgelopen maandag nieuwe, strenge regels aangekondigd vanwege het toenemend aantal besmettingen en het relatief lage vaccinatietempo. Ook jongeren zouden er niet aan ontkomen.

Mondkapje

Zouden, want de Franse regering krabbelt terug. De strenge nieuwe regels voor restaurants, musea, terrassen, pretparken en winkelcentra gaan niet gelden voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Voor jongeren gaan de nieuwe regels pas in op 30 augustus.

Volgens Véran is hiertoe besloten 'om vakanties niet te bederven'. Tieners zullen wel een mondkapje moeten blijven dragen 'waar het nodig zal zijn'. Correspondent Eveline Bijlsma in Parijs noemt de gang van zaken maar raar op Twitter:

Voor volwassenen is vanaf volgende week woensdag een gezondheidsverklaring ('pass sanitaire') vereist voor evenementen van meer dan vijftig personen. Per augustus is het bewijs ook nodig om naar horecazaken, ziekenhuizen en winkelcentra te gaan.

De gezondheidspas is geldig als iemand minimaal een week geleden een tweede vaccin heeft gehad. Om Frankrijk als toerist binnen te komen moeten reizigers minimaal twee weken geleden hun tweede vaccin hebben ontvangen.

Gele boekje

Nederlandse vakantiegangers kunnen met de internationale QR-code in hun CoronaCheck-app aantonen dat ze gezond zijn, maar ook het gele vaccinatieboekje kan gebruikt worden, meldt de ANWB. 

Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. Wie niet gevaccineerd is, zal zich ter plaatse moeten laten testen. 

Bekijk ook: Moeten we nu meer afstand houden?

02:37
Vier vragen en antwoorden over de deltavariant.